Sprankelende Franse esprit in Stadhuisconcert Tholen

In het Stadhuisconcert van de Stichting Anthonie Keldermans Concerten van afgelopen zaterdag was de Vierschaar van het monumentale Oude Stadhuis in Tholen het decor van een muzikaal avontuur dat de concertbezoekers van de Franse Romantiek naar het Impressionisme meevoerde.

De twee Vlaamse musici, violiste Fedra Coppens en pianist Peter Verelst, begonnen met de eerste sonate voor viool en piano van Gabriel Fauré. Fedra Coppens bracht met haar fijnzinnige Franse viool uit 1910 fraaie kleurschakeringen aan in dit verfijnde kamermuziekwerk, precies beantwoordend aan datgene waar deze muziek om vraagt.

Peter Verelst soleerde met twee stukken van de Impressionist Claude Debussy, die dit jaar 100 jaar geleden werd geboren. Hij wist de Feurich-vleugel uit 1908, die onmiskenbaar Franse invloeden in zich draagt, met délicatesse te tracteren. Geraffineerd in het ingetogen “Cloches à travers les feuilles”, het uiterst extraverte “I’isle Joyeuse” had wellicht nóg eclatanter en gepassioneerder geëtaleerd kunnen worden.

Het slotstuk was de bijzondere tweede Sonate van Maurice Ravel. Die bijzonderheid schuilt met name in het tweede en derde deel. Ravel liet zich inspireren door de Amerikaanse blues en schroomde niet het tweede deel letterlijk “Blues” te noemen en in de aanhef van de viool Gershwin’s “Summertime” te citeren.
Het derde deel “perpetuum mobile” bruiste onder de vaardige handen van Fedra Coppens en Peter Verelst van een alsmaar voortdurende beweging die, dankzij het unieke compositietalent van Maurice Ravel, tot in het oneindige had mogen duren. Het publiek werd dusdanig geanimeerd door de compositie en de sprankelende uitvoering dat een staande ovatie volgde. Het duo Coppens-Verelst dankte het publiek met een toepasselijke Berceuse van Ravel op de naam van Fauré.

Het Stadhuisconcert werd, traditiegetrouw, voortgezet in de Stadhuistuin, aangelegd “à la Française”, ditmaal door het Vlaamse beiaardiersechtpaar De Waardt-Verheyden. Zij bespeelden, ook op uitnodiging van de organiserende stichting, het carillon met een eveneens Frans programma waar de luisteraars met een aangeboden koel glaasje Chardonnay zichtbaar van genoten.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twintig + 15 =