SP-ENQUÊTE: REIZIGER GEEFT OV IN ZEELAND DIKKE ONVOLDOENDE

Pleidooi voor meer rechtstreekse lijnen naar scholen en verzorgingscentra

Het openbaar vervoer in Zeeland moet stukken beter. Dat blijkt uit de enquête van de SP. Zestig procent noemt de bereikbaarheid van het OV in Zeeland slecht tot zeer slecht. En bijna de helft ervaart voortdurend problemen met de aansluiting van buslijnen en reistijden.

,,Wij vinden dat schokkende cijfers”, zegt SP-Statenlid Sjaak Rijkse. Hij benadrukt dat dit inmiddels nog is verergerd door een ‘stille verhoging’ van de tarieven met soms wel 166 procent, ‘waardoor voor sommigen zelfs een rit naar het ziekenhuis onhaalbaar is geworden’.

De Statenfractie van de SP hield de enquête via internet. Er kwamen 184 reacties op binnen, vrijwel allemaal in de laatste twee weken van juli. Er blijkt uit dat de doelen van het provinciaal OV-beleid bij lange na niet worden gehaald, concludeert de SP. ,,De provincie gaat er van uit dat 90 tot 95 procent van de busreizigers goed worden bediend. Toch vindt zestig procent dat er te weinig of zelfs veel te weinig buslijnen zijn. Nog geen dertien procent geeft het OV-net een voldoende”, zegt Rijkse.

De SP heeft de resultaten gebundeld in een rapport: ‘Openbaar Vervoer voor Iedereen. Het wordt vrijdag aangeboden aan de Statencommissie Economie. Die behandelt dan, op verzoek van de SP, ook de landelijke Klantenbarometer. Die beoordeelt de tevredenheid over het OV met het cijfer 7.5. Dat is een gemiddelde. Uit het SP-onderzoek blijkt dat een groot deel van de busreizigers aanzienlijk minder tevreden is. ,,Uit onze enquête rolt een duidelijk onvoldoende, namelijk 4,7”, heeft Rijkse uitgerekend.

Wat betreft het scholierenvervoer staan alle seinen op rood. De Stichting Scholierenvervoer Zeeland beoordeelde dit onlangs met het cijfer 4,6. Bij de SP is die onvoldoende nog wat dikker: 4,1
De SP legde de busreizigers niet alleen meerkeuzevragen voor, maar liet ook mogelijkheden open voor schriftelijke reacties. ,,Ook die laten soms een onthutsend beeld zien”, zegt Rijkse. ,,Mensen ervaren een busreis als een onderneming die van te voren diepgaand gepland moet worden. En ook dan nog lopen ze nogal eens problemen en vertragingen op.”

Uit de enquête komt ook naar voren dat mensen gekant zijn tegen de inzet van vrijwilliger op buurtbussen. Een doorn in het oog is verder dat reizigers niet in alle gevallen hun OV-kaart kunnen gebruiken, waardoor reducties vervallen. ,,Op dit punt behoren de afspraken met Connexxion te worden verscherpt”, zegt Rijkse.

Het SP-rapport doet nog een reeks andere aanbevelingen. Zoals rechtstreekse lijndiensten vanuit Schouwen-Duiveland, Zeeuws-Vlaanderen en de randen van de andere regio’s naar de verzorgingscentra Goes, Middelburg en Vlissingen. Met name ook voor studenten en scholieren uit Zeeuws-Vlaanderen en Schouwen-Duiveland zijn betere verbindingen nodig naar de scholen in Midden-Zeeland. In IJzendijke behoort volgens de SP tenminste één van de oude haltes in ere te worden hersteld.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

19 + 16 =