Home Nieuws Sint-Annaland mag trots zijn op vernieuwde bieb

Sint-Annaland mag trots zijn op vernieuwde bieb

559
0

Een bibliotheek een plaats waar je boeken kunt lenen? Dat is een ouderwetse gedachte. Zeker als het gaat om de vernieuwde bieb in Sint-Annaland. ,,We zijn er voor iedereen.”

Wie vaker in de bieb van Sint-Annaland is geweest zal die na de verbouwing niet meer herkennen. Donkere vaste kasten zijn verdwenen en een onhandige indeling is vervangen door een ruimte met een frisse nieuwe uitstraling en dat zonder in te leveren op het aantal beschikbare boeken, zegt – een trotse – Irma Schout van Bibliotheek Oosterschelde.

Irma heeft met collega’s Henny de Groen en Saskia den Otter in de afgelopen weken hard gewerkt aan de vernieuwing die bijna gereed is. Het wachten is nog op de leestafels, een nieuwe stellingkast én het verlossende woord vanuit het kabinet dat bibliotheken weer open mogen.

We wilden niet dat boeken verstoffen
Hoe moet de biep op Tholen er uit gaan zien? Dat was de vraag die de organisatie zich een paar maanden geleden afvroeg.  ,,Het aantal bezoekers dat gebruikmaakte van de biep-in-de-buurt viel ook tegen”, zegt De Groen. Schout vult aan: ,,De boekenkast moest netjes blijven, er moesten vrijwilligers heen, er moesten nieuwe boeken uit de collectie naar toe want we wilden niet dat boeken er tien jaar verstoffen.”
Om die reden zijn er in de dorpen nu afhaalpunten. Zoals bij een tankstation in Scherpenisse en de buurtsuper in Stavenisse.

In Sint-Annaland en straks Tholen als de Brede School open is, blijft een ‘echte’ bibliotheek. ,,We zijn er achter gekomen dat we beter op een paar plekken iets meer kunnen doen”, zegt Schout. In Sint-Annaland, worden straks ook cursussen en workshops gegeven. ,,We willen kennis overdragen, ontmoeting stimuleren en leuke activiteiten doen. De oude bieb was daar niet geschikt voor.”

Afhaalpunt bij de Jumbo
Samenwerking is ook een belangrijk woord in Sint-Annaland, dat heeft geresulteerd in de samenwerking met de Jumbo supermarkt aldaar. De boekenkast, die er staat tijdens de verbouwing van de biep, bevalt zo goed dat die straks blijft staan, zegt De Groen. Dit heeft als voordeel  dat er openingstijden zijn zoals de winkel die heeft en dus bereiken we zo meer mensen. Er is zelfs een unieke kortingsactie op poten gezet: bij de winkel kunnen mensen sparen voor korting op hun bibliotheekabonnement.

Het drietal hoopt ook dat meer mensen de bieb aan de Schoolstraat gaan vinden. Dat de openingstijden – waarschijnlijk – met woensdag uitgebreid worden helpt daar bij. Sommigen weten niet dat we hier zitten of denken dat we alleen voor de schoolkinderen zijn. We zitten dan wel in de school, maar we zijn er voor iedereen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijftien + 5 =