Home Nieuws SGP-voorman Tholen: “Zonder mijn geloof zou ik een minder goede wethouder zijn.”

SGP-voorman Tholen: “Zonder mijn geloof zou ik een minder goede wethouder zijn.”

444
0

Zelfs de linkse oppositie loopt met hem weg. Peter Hoek oogst veel lof als wethouder van Tholen. De bouw van nieuwe scholen is voor jaren gewaarborgd en de gemeentefinanciën zijn na een moeilijke periode weer op orde. Dankzij, of mede dankzij de SGP’er. Hoek is inmiddels voor de vierde maal lijsttrekker en kandidaat-wethouder van een partij die met bijna een derde van de zetels de dienst uitmaakt in de raad.
Een Pyreneese Berghond met een schofthoogte van driekwart meter komt moeizaam overeind om even aan de bezoeker te ruiken. “Die is al twaalf. Dat is oud voor zo’n hond”, vertelt Peter Hoek. “Buiten hebben we er nog een. Het zijn prachtige dieren. Ze beschermden vroeger de kudde tegen wolven en beren. Mijn vrouw en ik zijn hobbyfokkers. Toen we hier kwamen wonen hadden we er zes.”

De voorman van de SGP Tholen heeft een huis in de polder achter Sint Philipsland, met uitzicht op het windpark Krammer. In de woonkamer staat een computer, een televisie ontbreekt. “Nee, we hebben geen TV. Ook niet boven verstopt. Dat heeft te maken met traditie, opvoeding en het oude mediastandpunt van de partij. Alles wat belangrijk is zoals het NOS journaal is krijgen mijn vrouw en ik toch wel mee via de computer. We hebben dus ook geen reden om zo’n ding aan te schaffen.”

Hoe ziet uw gemiddelde zondag eruit?
“We gaan twee keer naar de kerk, ’s ochtends en ’s avonds. In de middags maken we een stevige wandeling door de polder, we koken samen, spelen een gezelschapsspelletje en hebben een goed gesprek met de zoons en hun vriendinnen, als die er zijn. De zondag is bij ons een echte dag voor het gezin.“

Peter Hoek (50) zit sinds 1998 in de Thoolse politiek, de eerste drie termijnen als gewoon raadslid en sinds 2010 als wethouder. Hij houdt zich onder meer bezig met financiën, onderwijs en ruimtelijke ordening, de belangrijkste portefeuilles.
Hoek liep stage bij de SGP-fractie in de Tweede Kamer studeerde bestuurskunde en werkte jaren bij een vereniging voor christelijk-reformatorisch onderwijs.
Hij is lid van de Oud-Gereformeerde Gemeente in Nederland en zit in het hoofdbestuur van de SGP. Hoek is getrouwd met Caroline. Het echtpaar heeft vier zoons die allemaal nog thuis wonen.

Hoe bent u in de politiek verzeild geraakt?
“Ik zat als vijftienjarige al op de publieke tribune van de gemeenteraad van Sint-Philipsland. Je had toen zeven raadsleden, waarvan drie van de SGP. Die vergaderingen duurde een half uur dus dat was uit te houden. Ik wilde weten hoe een gemeente werd bestuurd en wie welke bijdrage leverde. Dat vond ik interessant.”

Had u toen geen vriendinnetje?
“Hahaha. Jawel, die had ik ook nog! Maar ik zat toen op de Mavo en wilde de bestuurlijke richting op en dan ga je je oriënteren. Ik werd snel daarna – ik was toen net achttien -actief voor de landelijke SGP-jongeren. Ik zat in een sectie die jongerenverenigingen ondersteunde met ledenwerfacties en organisatieadviezen. De ene keer zat ik in Gouda en dan weer in Rivierenland. Ik trok door het hele land.”

U bent inmiddels twaalf jaar wethouder. Wat ziet u als uw grootste verdienste voor Tholen?
“Het integraal huisvestingsplan voor het onderwijs. We hebben als gemeente met alle scholen een planning opgesteld voor nieuwbouw en renovatie. Scholen weten wanneer ze aan de beurt zijn en er is ook geld voor gereserveerd. Zo hebben we tot in lengte van jaren de scholenbouw in Tholen goed geregeld. We lopen als gemeente daarin echt voorop.”
Ziet u het wethouderschap als een maatschappelijke carrière of een opdracht van hogerhand?
“Allebei. Ik heb belangstelling voor besturen en heb daar ook voor gestudeerd. Dus het is een vak voor mij. En nee, er is geen stem geweest die tegen mij zei: ‘Jij moet wethouder worden.’ Maar God verlangt van mij wel dat ik mijn kennis en bestuurlijke capaciteiten inzet in dienst van anderen en van de Thoolse samenleving. Ik wil er geen al te grote woorden aan koppelen, maar ik zie dat wel als een roeping.”

Wat hebt u aan de Bijbel in uw dagelijks leven als bestuurder?
“Het besef dat wat ik ook doe, God uiteindelijk regeert en dat alles vast in Zijn handen is. Dat geeft mij veel steun en vertrouwen. Zonder geloof zou ik een minder goede wethouder zijn. De Bijbel inspireert, geeft energie en maakt bescheiden: wat we bereiken in ons werk is niet primair onze verdienste, maar komt door Gods zegen.”
Als andere partijen de principiële punten van de SGP al te nadrukkelijk ter discussie stellen staan ze er bij de collegeonderhandelingen naast. Hebt u het idee dat ze op eieren lopen in de omgang met jullie?
“Zondagsrust, het gezin… Dat zijn punten die wij niet loslaten want anders zouden we geen knip voor onze neus waard zijn. Als je ons daarmee plaagt dan maak je het jezelf erg lastig, dat klopt. Maar neem nou de VVD. Die partij is voor winkelopenstelling op zondag, maar zij begrijpen ook wel dat dat voor de SGP een onopgeefbaar punt is. En ze krijgen er veel voor terug. Wij investeren in ondernemersbeleid, de Thoolse binnenstad en een bij Tholen passend toeristisch beleid. Dat zijn prachtige dingen die de collega van de VVD weer mag uitdragen. Dat is samenwerking.”

U begint straks aan uw vierde termijn als wethouder. Schrijft u wel eens een sollicitatiebrief?
Ik heb onlangs gesolliciteerd naar een functie in een raad van toezicht, een bijbaan. Maar verder niet. Ik ben nu vijftig en sluit niet uit dat ik nog eens een stap maak, maar ik ben geen carrière planner. Ik zie wel wat er op mijn pad komt.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

4 × vijf =