Home Nieuws Schriftelijke vragen PvdA-GL-fractie over verkoop Wholesale PZEM

Schriftelijke vragen PvdA-GL-fractie over verkoop Wholesale PZEM

182
0

De fractie van PvdA/GroenLinks hebben schriftelijke vragen gesteld aan het college van Burgemeester en Wethouders over de verkoop van Wholesale PZEM.

Wholesale PZEM N.V.

 1. Is het, gegeven de huidige situatie m.b.t. de energiemarkt, niet beter om de verkoop op “on hold” te zetten? Zie toelichting bij 1.
 2. Blijven de bedrijfsonderdelen biomassacentrale, zonnepark en windpark buiten de eventuele verkoop aan EPH?
 3. Klopt het dat de stroom van de kerncentrale straks verkocht gaat worden aan EPH die dat weer door gaat verkopen?
 4. Klopt het dat EPH onderwerp is van justitieel onderzoek in Tsjechië i.v.m. wanbetaling van één zijn bedrijven? Zo ja zou dit niet meegewogen moeten worden in de beoordeling? (zie toelichting bij 4)
 5. Is er een debiteurenrisico bij verkoop aan EPH? Zo ja hoe groot is het risico?
 6. In het toonaangevende blad ‘Energy research & Social Science’ wordt EPH omschreven als een “transitie-aaseter” die weinig maatschappelijke verantwoordelijkheid neemt. Een recente studie van Ember (zie 6 bij de toelichting) laat zien dat EPH één van de minst klimaatvriendelijke energiebedrijven is in de EU.
  Banktrack (zie 6) heeft in 2016 aan de Europese banken gevraagd om EPH niet langer te financieren omdat het bedrijf de Europese klimaatambities ondermijnt. Hoe rijmt u bovenstaand met de klimaatambities van onze gemeente?
 7. EPH heeft banden met Gazprom dat waarschijnlijk kunstmatig schaarste heeft gecreëerd aan aardgas in Nederland waardoor wij miljarden extra aan Putin hebben moeten afdragen om zijn oorlogskas te spekken. (zie 7.)
  Willen wij als gemeente Tholen daaraan wel meewerken? En hoe garandeert u dat de Russen op geen enkele manier invloed kunnen uitoefenen op de Nederlandse energiemarkt?

Bij 1.
Afgelopen jaren zijn op grote schaal energiebedrijven geprivatiseerd waardoor de overheid nauwelijks nog invloed heeft op de energiemarkt. Thans wordt op grote schaal getwijfeld of dat wel de juiste keuze is geweest. De regeringspartijen stellen dat er wellicht verkeerde keuzes zijn gemaakt
(https://digitalekrant.volkskrant.nl/volkskrant/1676/article/1666918/2/1/render/?token=0183711f81ece7e32def8686adb28d00&vl_platform=ios&vl_app_id=be.persgroep.devolkskrant&vl_app_version=6.1.3)
Het Economisch Dagblad stelt zelfs: “Zoals voorspeld is de privatisering van de energiebedrijven een ramp geworden”.
https://www.ed.nl/opinie/zoals-voorspeld-is-de-privatisering-van-energiebedrijven-een-ramp-geworden~abc4cc39/?referrer=https%3A%2F%2Fwww.google.nl%2F&cb=ac0fcc2bda6f4fd21dee0c6179589f70&auth_rd=1

Bij 4.
https://newsbase.com/story/czech-based-eph-expands-on-the-dutchenergy-market-257791

Bij 6.
Ember: https://www.sciencedirect.com/science/article/abs/pii/S221462962100 1596

Banktrack:
https://www.climatechangenews.com/2016/07/06/banks-urged-toblacklist-czech-coal-guzzler-eph/

Bij 7.
De oorlog in Oekraïne heeft e.e.a. verscherpt waardoor de overheid nu overweegt om met veel gemeenschapsgeld de winstgevendheid van de geprivatiseerde energiebedrijven op peil te houden! https://wnl.tv/2022/03/09/poetin-manipuleerde-onze-gasvoorraad/

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

20 − een =