Home Nieuws Schriftelijke vragen over lichtvervuiling Gorishoek door fractie SP

Schriftelijke vragen over lichtvervuiling Gorishoek door fractie SP

925
0

In dezelfde week dat de inwoners van Tholen en Sint Philipsland verlost werden van de nachtelijke lichtvervuiling van het windpark Krammer, werden de bewoners van de zuidkant van Tholen getrakteerd op een nieuwe vorm van lichtvervuiling. Deze keer door het appartementencomplex op de zeedijk bij Gorishoek, dat de hele nacht door honderden felle lampen wordt verlicht en (mede door zijn hoge ligging op de zeedijk) een brutale verstoring vormt van het tot voor kort aangename nachtelijke duister in de Scherpenissepolder en omgeving.

De volgende vragen zijn 12 november gesteld aan het college:

 1. Heeft de eigenaar/exploitant van het appartementencomplex op de zeedijk bij Gorishoek (de ‘vuurtoren’)het verlichtingsplan voorgelegd aan de Welstandscommissie?
  1. Zo nee, waarom niet?
  2. Zo ja, was de Welstandscommissie op de hoogte van de ernstige lichtvervuiling gedurende de hele nacht door dit gebouw, dat enerzijds grenst aan het Nationaal Park Oosterschelde en anderzijds vlakbij het natuurgebied Tureluur staat?
 2. Deelt het college (c.q. de Welstandscommissie) de mening dat deze lichtvervuiling niet alleen hinderlijk is voor de bewoners van de polders in de buurt, maar ook een inbreuk kan betekenen op het biologisch ritme van de duizenden vogels en andere dieren, die hier hun slaapplaats hebben?
  1. Zo nee, is er onderzoek gedaan naar de gevolgen van deze nachtelijke mega-kerstboom voor mens en dier?
  2. Zo ja, is het college bereid de eigenaar/exploitant op te dragen deze verlichting na 23 uur te doven, zoals dat ook gebeurt met de verlichting van de kerktorens in de dorpen, en daarnaast de sterkte van het licht flink te ‘dimmen’? Al was het maar uit overwegingen van energiebesparing.
  3. Zo nee, waarom niet?

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

4 + 4 =