Home Nieuws Schriftelijke vragen fractie PvdA/GL inzake de Aziatische hoornaar

Schriftelijke vragen fractie PvdA/GL inzake de Aziatische hoornaar

97
0


De fractie van PvdA/GL heeft aan het college van B&W schriftelijke vragen gesteld over de bestrijding van de Aziatische hoornaar.

Op Tholen wordt momenteel een zoekgroep opgericht die na een melding van een Aziatische Hoornaar met behulp van lokpotten nesten gaat opsporen.
Primaire nesten zitten op ongeveer 2-3 meter hoogte, secundaire nesten vaak op 25 meter hoog in een boom. Het weghalen van een gevonden nest kan deze zoekgroep niet zelf uitvoeren. De strijd tegen de Aziatische Hoornaar is van groot belang. Daarom de volgende vragen:
1. Omdat het weghalen van de nesten niet zonder gevaar is (bij benadering van een nest kunnen wespen massaal in de aanval gaan), dient dit te gebeuren door hierin gespecialiseerde professionals. Hier zijn kosten aan verbonden. Is de gemeente hiervoor verantwoordelijk? Zo niet: is de gemeente bereid om in overleg met de bijenhoudersverenigingen de kosten voor de bestrijding van de Aziatische Hoornaar op zich te nemen? Zo niet, wie moet dan betalen?
2. Heeft de gemeente Tholen momenteel contact met een (vaste) professional voor het opsporen en verdelgen van nesten? Hoe is de procedure momenteel?
3. Het verstrekken van informatie aan burgers is zeer belangrijk: bewustwording en veiligheid zijn met elkaar verbonden. Pakt de gemeente zelf de voorlichting richting de burgers op? Op welke wijze? Wordt daarbij ook contact gezocht met belangenverenigingen (bijenhoudersverenigingen, fruiten zadentelers) en andere professionals (imkers, nestverdelgers) die over bruikbare kennis en ervaring beschikken?

Een nadere toelichting:
Hoewel onze fractie zich al zorgen maakte, zijn we recentelijk benaderd door een
bijenhoudersvereniging die melding maakt over de zeer zorgelijke situatie en het
dringende verzoek aan de gemeente hieraan iets te doen door middel van bestrijding en voorlichting.
De Aziatische Hoornaar verspreidt zich razendsnel. Uit één nest kunnen vele
koninginnen voortkomen die weer allemaal een eigen nest kunnen beginnen. De Aziatische Hoornaar heeft nauwelijks natuurlijke vijanden en is een bedreiging voor bijenpopulaties (honingbijen, wilde bijen) en andere insecten en daarmee een bedreiging voor de biodiversiteit.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in