Er moet een einde komen aan schepen die nog steeds op het Schelde-Rijnkanaal en het Volkerak ontgassen. Het stinkt en is gevaarlijk voor de gezondheid en het milieu. Het landelijk verbod op ontgassen van benzeen en motorbrandstoffen is dit jaar ingegaan, maar inwoners uit De Heen en Nieuw-Vossemeer hebben er toch nog last van. Dat meldde de Volkspartij tijdens de laatste gemeenteraadsvergadering.

Schepen die gevaarlijke vloeibare stoffen vervoeren, blijven na het lossen met een restlading achter. De tank moet leeg zijn voor de volgende lading, dus blaast het schip er lucht doorheen om het achtergebleven deel te verdampen. Volgens de Volkspartij is het bijna overal in Nederland verboden, maar mag het in bepaalde delen van de wateren nog wel. Bijvoorbeeld waar het niet dichtbevolkt is: vlak bij De Heen en Nieuw-Vossemeer.


Benzeen bijvoor­beeld is kankerver­wek­kend en mensen zwemmen daar in het water!
Ontgassen kan op veilige en milieuvriendelijke wijze in een ontgassingsinstallatie. In Moerdijk staat er eentje. ,,Heel dichtbij, kunnen die schepen zo naartoe varen”, zegt Michel Lambers van dezelfde partij. Hij krijgt bijval van alle fracties: dit moet zo snel mogelijk stoppen.

Ook zegt burgemeester Ruud van den Belt toe uit te zoeken of hij het verbod in een algemeen plaatselijke verordening kan opnemen. Zo kan de gemeente het zelf verbieden voor de plekken waar het nu nog toegestaan is. ,,Wel samen met de gemeente Tholen natuurlijk, zodat het op het hele Schelde-Rijnkanaal geldt. Ik ben ervan overtuigd dat het gaat lukken.”

2 Reacties

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in