Home Nieuws Rookontwikkeling bij schoorsteenbrand Tholen

Rookontwikkeling bij schoorsteenbrand Tholen

598
0

Bewoners van de Oesterstraat in Tholen werden vrijdagavond 3 december opgeschrikt toen een schoorsteenbrand voor een  behoorlijke rookontwikkeling zorgde. Tijdens de bluswerkzaamheden was de Oesterstraat afgesloten.

Bij de brandweer kwam de melding van de brand in de schoorsteen omstreeks 18.30 binnen. De Thoolse brandweer heeft vanuit de hoogwerker van de brandweer uit Bergen op Zoom met een ramoneur de schoorsteen schoongeveegd.

Weet u wat een ramoneur is?
Een ramoneur is een stuk gereedschap dat wordt gebruikt door de brandweer om een schoorsteenbrand te doven. De ramoneur bestaat uit een aantal stukjes stalen ketting van ongeveer 50 cm lang, met aan het eind van die kettingen stukjes hoekijzer. Door de ramoneur in de schoorsteen tot beneden te laten zakken en deze met rukken weer omhoog te halen, slaat men de in brand staande roet-en kool resten van de schoorsteenwand. Deze deeltjes worden door de collega’s beneden opgevangen en afgeblust.

De ramoneur gebruikt men bij vierkante schoorsteenkanalen. Bij ronde schoorsteenkanalen gebruikt de brandweer stalen ronde borstels om de schoorsteenwand mee schoon te krabben/vegen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vier × 4 =