Home Nieuws Rijkswaterstaat moet per direct stoppen met storten van staalslakken!

Rijkswaterstaat moet per direct stoppen met storten van staalslakken!

155
0


De provincie wil dat Rijkswaterstaat stopt met het storten van staalslakken voor de kustverdediging. Dat staat in een motie die namens alle fracties werd ingediend. De partijen roepen de Tweede Kamer en demissionair minister Mark Harbers (Infrastructuur en Waterstaat) op om het storten van de staalslakken te stoppen, zolang nog niet bekend is wat de gevolgen zijn van het gebruik ervan.

Staalslakken zijn een restproduct bij het maken van staal. Ze worden op grote schaal gebruikt voor bijvoorbeeld het aanleggen bij wegen, maar ook om dijken te verstevigen. Als staalslakken in contact komen met regen- of grondwater, komen er zware metalen in de bodem of het oppervlaktewater terecht.

Sterfte
In een uitleg op de motie verwijst Statenlid Inez Flameling van PvdA-GroenLinks onder meer naar de sterft onder schelpdieren, krabben en kreeften in de Oosterschede. Ook stippen de fracties aan dat het RIVM vorig jaar meldde dat de staalslakken schadelijker kunnen zijn dan aanvankelijk gedacht. De partijen maken zich ook zorgen over dat Rijkswaterstaat op korte termijn in de Westerschelde bij Ossenisse staalslakken wil gaan gebruiken.
In de motie vragen ze de Tweede Kamer om een overzicht te geven van alle lopende en uitgevoerde onderzoeken die wat zeggen over hoe schadelijk deze staalslakken zijn op het rijke onderwaterleven.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in