Home Advertentie Reizen binnen Europa veranderd door Omikron

Reizen binnen Europa veranderd door Omikron

952
0

Waar het met inreisregels in Europa enigszins de goede kant opging, heeft de omikron variant daar weer een stokje voor gestoken. Veel Europese landen hebben strengere inreisregels ingesteld. Een verplichte PCR test (ook voor gevaccineerden) en soms quarantaine is in bepaalde landen aan de orde voor inkomende reizigers. In dit artikel bekijken we de grootste veranderingen in Europa.

Wat is omikron?
Omikron is een nieuwe variant van het coronavirus, welke volgens virologen een stuk besmettelijker is. Corona antistoffen die zijn opgebouwd door het vaccin zijn namelijk minder effectief tegen deze variant. Laboratoriumproeven concluderen dat antistoffen tot 40 keer minder weerbaar zijn tegen omikron in vergelijking met delta. De aanwezigheid van deze virusvariant heeft veel Europese landen daarom op scherp gesteld. Populaire winterbestemmingen zoals Frankrijk en Zwitserland hebben de afgelopen weken stengere inreisregels afgekondigd voor reizigers uit EU-landen.

Belangrijke veranderingen binnen Europa
Sommige EU-landen hebben een strenge lockdown voor niet-gevaccineerden, zoals Oostenrijk. Ook hebben bepaalde landen strengere inreisregels. In Zwitserland en het Verenigd Koninkrijk moeten alle inkomende reizigers een negatieve PCR-testuitslag hebben.

Frankrijk
Vanaf 15 januari 2022 wordt van iedereen die Frankrijk binnenkomt een boosterprik vereist als ze langer dan 7 maanden geleden hun twee prik hebben gehad. Heb je dat niet? Dan is je ‘passe sanitaire’ niet meer geldig. Wel blijft het mogelijk met een negatieve coronatest het land binnen te reizen. Een coronatest is in Frankrijk slechts 24 uur geldig.

Oostenrijk
In Oostenrijk geldt vanaf 12 december een lockdown voor ongevaccineerden. De 2G-regel geldt in onder andere horeca en skigebieden. Voor toegang tot deze plekken heb je dus een vaccinatie of herstelbewijs nodig.

Verenigd Koninkrijk
Ook het Verenigd Koninkrijk heeft weer strengere regels ingesteld voor inkomende reizigers. Vanaf 7 december moet iedereen vanaf 12 jaar een negatieve PCR test hebben welke niet ouder is dan 48 uur.

Waar moet je als reiziger op letten als je binnen Europa reist
Ga je binnen Europa reizen? Blijf dan op de hoogte van het actuele nieuws. Regels binnen en buiten Europa omtrent corona veranderen momenteel snel.

  • Veel landen hebben opnieuw een testplicht in gesteld. Vaak geldt de negatieve test om het land binnen te reizen voor zowel gevaccineerden als niet-gevaccineerden.
  • De testvereisten zijn veranderd: eerst mocht je bijvoorbeeld een negatieve PCR test laten zien die niet ouder was dan 72 uur. Dat kan nu verkort zijn, bijvoorbeeld maximaal 24 uur.
  • De boosterprik wordt een realiteit. Als je langer dan 6 maanden geleden je tweede coronaprik hebt gehad, dan betekent dit dat in sommige Europese landen je vaccinatiebewijs niet meer geldig is.
  • Houd rekening met een passenger locator form. Veel landen vereisen van reizigers dat zij voor vertrek online een formulier invullen. Dubbelcheck dit voor jouw bestemming.

Conclusie
Reizen binnen Europa is ook zeker deze winter mogelijk, maar het is extra opletten met de regels. Als je op reis gaat met een PCR test als coronabewijs, zorg er dan voor dat je op de hoogte bent hoelang van tevoren de test maximaal mag zijn afgenomen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

twee − een =