Elke derde dinsdag van september is het weer zover: Prinsjesdag. Op deze speciale dag spreekt het staatshoofd de troonrede uit. Hierin wordt het beleid van het daaropvolgende jaar uitgesproken. Daarnaast wordt er ook openlijk gesproken over budgetten en wordt de miljoenennota gepresenteerd. Hoeveel geld is er beschikbaar en waar wordt dit aan besteed? Dit heeft natuurlijk ook invloed op de burgers, bijvoorbeeld op gebied van zorgverzekeringen. En dat is nu al helemaal belangrijk, want we zitten in de nasleep van de corona pandemie. Na twee jaar intensieve zorg en volle ziekenhuizen, waren de verwachtingen dat de zorgpremies flink zouden stijgen. Wat verandert er in de zorgverzekering voor 2022? Dat lees je hieronder!

Veranderingen basisverzekering
Iedereen in Nederland heeft een verplichte basisverzekering, wat zijn de veranderingen voor 2022:

  • De vergoeding voor herstelzorg na corona wordt verlengd tot 1 augustus 2022. Hierbij kun je denken aan ergotherapie, diëtiek, oefentherapie en fysiotherapie behandelingen.
  • Daarnaast kun je nu een vergoeding krijgen voor het verblijft in de buurt van het ziekenhuis wanneer je CAR-T-celtherapie ondergaat.
  • Elektriciteitskosten die gemaakt worden bij mechanische ademhalingsondersteuning in de thuissituatie kunnen rechtstreeks gedeclareerd worden.

Veranderingen zorgpremie en eigen risico
Het eigen risico blijft voor volwassenen gelijk, namelijk 385 euro per verzekerde. De zorgpremie gaat echter wel omhoog. De gemiddelde verwachte jaarpremie is 1509 euro. Dit is een stijging van 31 euro tov van 2021. Dit komt voor de basisverzekering neer op zo’n tweeëneenhalve euro per maand. Dit is gemiddeld natuurlijk, aangezien de prijzen nogal verschillen.
Wat is de goedkoopste zorgverzekering? Dat ligt natuurlijk aan je situatie en dat is per persoon verschillend.

Veranderingen zorgtoeslag
De zorgtoeslag stijgt komend jaar. Namelijk met 36 euro voor eenpersoonshuishoudens en met 40 euro voor meerpersoonshuishoudens. Voordat je zorgtoeslag aanvraagt, kijk of je in aanmerking komt voor zorgtoeslag.

Conclusie
Dit waren de belangrijkste veranderingen voor de zorgverzekering van 2022. Er werd verwacht dat de premie erg verhoogd zou worden naar aanleiding van de coronapandemie, maar dit lijkt dus mee te vallen. Gelukkig wordt de herstelzorg na corona verlengd en blijft het eigen risico gelijk. Ook heeft men besloten dat de zorgtoeslag iets toeneemt. Zorgverzekeraars hebben tot uiterlijk 12 november de tijd om de uiteindelijke premies voor hun zorgverzekeringen van 2022 te bepalen. Tot dan is het dus nog niet duidelijk hoeveel de verhoging exact gaat worden.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in