Home Nieuws Presenters en laureaten Four Freedoms zij aan zij in strijd voor essentiële...

Presenters en laureaten Four Freedoms zij aan zij in strijd voor essentiële vrijheden

1533
0

“Democratie kan alleen tot bloei komen als mensen, overal ter wereld, het recht hebben op vrijheid van meningsuiting, vrijheid van godsdienst en gevrijwaard zijn van gebrek en van vrees.” Deze woorden van Franklin Delano Roosevelt zijn nog steeds actueel!

Als signaal dat we moeten blijven strijden voor deze essentiële vrijheden van de mens, worden jaarlijks de Four Freedoms Awards uitgereikt. Aan elke laureaat is een Nederlandse presenter verbonden die de award uitreikt. Minister-president Mark Rutte reikt de International Four Freedoms Award uit. De overige presenters zijn dit jaar Jacobine Geel, Lale Gűl, Zaïre Krieger en Paul de Leeuw. Stuk voor stuk personen die zich op hun eigen manier verbonden voelen met het gedachtengoed van Franklin Delano Roosevelt en het werk van de laureaat.

Minister-president Mark Rutte reikt de International Four Freedoms Award uit aan Sviatlana Tshikhanouskaya, leider van de democratische beweging in Wit-Rusland. De minister-president reikte deze award eerder uit aan Luiz Inácio Lula da Silva (Lula), het Rode Kruis, bondskanselier Angela Merkel en de Verenigde Naties.

Jacobine Geel reikt de Award voor Freedom of Religion uit aan Lian Gogali, oprichter en voorzitter van het Mosintuwu Institute in Indonesië.

Jacobine Geel is sinds 1 september 2021 voorzitter van het College voor de Rechten van de Mens. Als boegbeeld van het College spreekt Jacobine met de overheid, volksvertegenwoordigende organen, maatschappelijke organisaties, bedrijven en individuen over de bescherming van mensenrechten en treedt ze regelmatig in de media op. Daarnaast is zij actief als presentator van het tv-programma Jacobine op 2. De waardigheid van mensen en hun rechten vormen een rode draad in het werk van Geel. Net als Gogali maakt Geel zich sterk voor het samenleven en samenwerken van mensen met verschillende achtergronden.

Jacobine Geel: “Het is mij een grote eer om deze bijzondere onderscheiding uit te reiken aan Lian Gogali. Haar inzet om juist via vrouwen te proberen conflicten te beslechten tussen groepen met een verschillende religieuze achtergrond spreekt me erg aan.”

Lale Gűl overhandigt de Award voor Freedom from Want uit aan de Keniaanse mensenrechtenactiviste Nice Leng’ete

Net als laureaat Leng’ete kwam schrijfster Lale Gűl in actie tegen de heersende culturele normen en waarden in haar naaste omgeving. Beide vrouwen komen op voor de rechten van vrouwen en zijn hiermee een hoopvol voorbeeld voor veel jonge meisjes en vrouwen in een soortgelijke positie.

Lale Gűl: “De strijd voor vrijheid kan erg eenzaam voelen, ondanks een eventuele juichende menigte om je heen. Je zwemt in je eentje tegen de stroom van je omgeving in en betaalt daarom vaak een hele grote prijs voor je verzet, terwijl het veel makkelijker en sociaal wenselijker is om er gedwee aan mee te werken. Elke vorm van verzet tegen onvrijheid heeft daarom onmiddellijk mijn steun, en al helemaal als het een begin is van een grote culturele omwenteling, waarbij vele toekomstige slachtoffers gespaard worden. Allemaal door jouw verzet. Omdat jij bereid was de paden te plaveien voor de rest.”

Zaïre Krieger overhandigt de Award voor Freedom of Speech and Expression aan singer-songwriter en strijd voor het vrije woord: Mai Khôi Do Nguyen uit Vietnam

Als spoken-word artiest en freelance journalist houdt Krieger zich bezig met onderwerpen als racisme, feminisme, en de LGBTQ+ community. Zij maakte indruk met haar vertaling van het gedicht “The Hill we climb”, dat Amanda Gorman voordroeg bij de inauguratie van president Biden. De meest gemarginaliseerde groepen worden vaak het geraakt door censuur. Daarom hecht Krieger veel waarde aan vrijheid van meningsuiting. Dit sluit naadloos aan bij de thema’s die Mai Khôi aansnijdt in haar songteksten.

Zaïre Krieger: “Het vrije woord is de hoeksteen van mijn werk, activisme en kunst. Het is een van de meest onderschatte, en tegelijkertijd meest misbruikte en onbegrepen vrijheden die we kennen. Omdat het niet alleen het recht om te uiten beslaat, maar in de praktijk ook het recht om gehoord, gerepresenteerd en naar geluisterd te worden.”

Paul de Leeuw reikt de Award voor Freedom from Want uit aan de Turkse LGBTI+-organisatie ŰniKuir

Tijdens zijn veelzijdige carrière haalde programmamaker De Leeuw veel omstreden onderwerpen uit de taboesfeer. Daarbij is hij altijd open geweest over zijn eigen homoseksualiteit. Hoewel Nederland bekend staat als een tolerant land, hebben jongeren die afwijken van de norm het ook hier niet altijd makkelijk. In een land als Turkije, waar LGBTI+-mensen in zich niet vrij kunnen uiten, is dat nog veel lastiger. Daarom draagt de Leeuw de oprichters van ÜniKuir een warm hart toe.

Paul de Leeuw: “Ik vind het erg eervol om deze award uit te mogen reiken aan ÜniKuir. De award is, vanwege hun inzet voor de LGBTI+-community in een land als Turkije, meer dan verdiend.”

Uitreiking Four Freedoms Awards 2022
Onder voorbehoud van de dan geldende coronaregels vindt de uitreiking van de Four Freedoms Awards plaats op 21 april 2022 in de Abdij te Middelburg. Het programma wordt later bekend gemaakt. Rondom de uitreiking organiseert Stichting Vrijheidscolleges een programma speciaal voor jongeren: de Four Freedoms Meet-up. Tijdens deze Meet-up kunnen jongeren vragen stellen aan de laureaten.

Meer informatie over de Four Freedoms Awards is te vinden op www.fourfreedoms.nl

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in