Home Nieuws Praktische kant opvang Oekraïense vluchtelingen krijgt vorm in Tholen

Praktische kant opvang Oekraïense vluchtelingen krijgt vorm in Tholen

371
0

Gemeente Tholen vangt momenteel een groot aantal ontheemden uit de Oekraïne op. Mensen voor wie niet alleen onderdak geregeld moet worden, maar ook veel andere praktische zaken. Sommige daarvan onder stoom en kokend water. Zo zijn dinsdagochtend 80 vluchtelingen uit Oekraïne ingeschreven in de Basisregistratie Personen van de gemeente. Ook werd voor de eerste keer leefgeld uitgekeerd. Kinderen in de basisschoolleeftijd van de vluchtelingen, zijn bovendien begin afgelopen maandag gestart met een taalklas. Burgemeester Sijbers is trots op haar inwoners, ambtenaren en de samenwerkende organisaties die dit met veel extra inzet mogelijk hebben gemaakt.

Het lijkt een formaliteit: jezelf inschrijven in een gemeente. Weinig processen vragen echter zoveel zorgvuldigheid als deze registratie. Voor een ontheemde met misschien niet alle juiste papieren op zak, kan dit best wat voeten in de aarde hebben. Reden voor de gemeente Tholen om de inschrijving vluchtelingen uit Oekraïne goed voor te bereiden en vorige week al met enkele ambtenaren naar de opvanglocaties Annewas en Raedthuys te gaan. Hier werd het benodigde papierwerk gecontroleerd voor deze monsterklus. Met hulp van een tolk werd een check gedaan, documenten werden vertaald, waar nodig werd een afspraak met de ambassade in Den Haag geregeld en tegelijkertijd werden ook formulieren voor het aanvragen leefgeld ingevuld. Alles om ervoor te zorgen dat 80 personen zich afgelopen dinsdagochtend tegelijkertijd aan de gemeentelijke publieksbalies konden inschrijven in de Basisregistratie Personen van de gemeente Tholen. Na volgende week dinsdag zijn er ruim 200 vluchtelingen op deze manier ingeschreven en geregistreerd in de gemeente.

Leefgeld en scholing
Aansluitend aan de inschrijving kregen zij ook, voor de eerste keer sinds hun aankomst in Nederland, leefgeld uitgereikt. Vanaf volgende maand gebeurt dit digitaal via een pre-paid kaart. Dankzij een goede samenwerking tussen alle gezamenlijke scholen, de gemeente en vele extra inspanningen van vrijwilligers, is het gelukt om de kinderen in de basisschoolleeftijd afgelopen maandag te laten starten met de taalklas. Er zijn twee taalklassen in het leven geroepen voor de basisschoolleerlingen, de oudere kinderen gingen al eerder naar de Internationale Schakelklas van Curio in Bergen op Zoom. Oekraïense kinderen zijn, net als Nederlandse kinderen, leerplichtig. De gemeente is met scholen in gesprek over hoe het onderwijs aan deze kinderen het beste vorm kan worden gegeven, waar zij terecht kunnen en hoe het vervoer erheen geregeld moet worden.

Website www.opvanginzeeland.nl
Deze webpagina is door de 13 Zeeuwse gemeenten ontwikkeld om inzicht te geven in de cijfers van de opvang van vluchtelingen uit Oekraïne, de opvang van asielzoekers en geplaatste statushouders in Zeeland.
Uit de cijfers per 7 april blijkt dat – van de 916 beschikbare bedden voor de opvang van Oekraïense vluchtelingen – er 185 in Tholen beschikbaar zijn.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × vijf =