Home Nieuws Politie waarschuwt: criminelen proberen bankpassen te ontfutselen

Politie waarschuwt: criminelen proberen bankpassen te ontfutselen

528
0

De politie krijgt de laatste weken verschillende meldingen uit de gemeentes Tholen, Woensdrecht en Bergen op Zoom van een babbeltruc waarbij criminelen mensen hun bankpas afhandig maken. De slachtoffers zijn allemaal hoogbejaard.

Mensen in onder andere Woensdrecht, Tholen en Bergen op Zoom zijn allemaal op dezelfde manier benaderd. Ze krijgen een telefoontje van de criminelen die zich voordoen als medewerkers van de bank. Er wordt verteld dat er iets mis is met de bankpas van de slachtoffers. Ze bieden vervolgens aan om de bankpas te komen ophalen en ze geven de mensen vervolgens een code zodat de pas zogenaamd veilig kan worden opgehaald. Als de pas wordt opgehaald wordt er ook nog gevraagd naar de pincode. Daarna wordt de bankrekening geplunderd.

Alert zijn, Bescherm jezelf en Check altijd
Cybercriminelen gaan professioneel te werk. Ze gebruiken bijvoorbeeld technieken die callcenters ook gebruiken. Verder zijn ze handig in babbeltrucs en hebben ze soms veel gegevens over hun slachtoffers. Zo kan de cybercrimineel zich voordoen als de bank, een instantie, uw dochter of zoon of een andere zogenaamde bekende die u vertrouwt. Het zijn vaak onverwachte, ongebruikelijke verzoeken en bijna altijd voorzien van spoed. Uw bank zal u nooit onder druk zetten zo snel mogelijk te handelen. Een bank heeft namelijk zelf de mogelijkheid om een rekening te blokkeren als dat nodig is. Komt een leidinggevende aan de lijn? Let op, dat is ook een oplichter die in het complot zit. Ga hier niet in mee en verbreek meteen de verbinding, dat is helemaal niet onfatsoenlijk!

Aangifte doen
Bent u onverhoopt toch slachtoffer geworden van cybercrime. Doe dan altijd aangifte bij de politie! Daarvoor belt u 0900-8844. U kunt ook aangifte doen van helpdeskfraude op de politie website www.politie.nl, dit gaat dus bijvoorbeeld over oplichting om uw bankgegevens te krijgen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

3 × 3 =