Home Nieuws Politie haalt de aanrijtijd norm in de gemeente Tholen niet

Politie haalt de aanrijtijd norm in de gemeente Tholen niet

94
0


In bijna geen enkele Zeeuwse gemeente haalt de politie de streefnorm voor aanrijtijden in spoedgevallen. Die norm ligt op 90 procent, maar alleen in de gemeente Middelburg wordt dat percentage gehaald. In de gemeente Tholen was de politie in meer van de helft van de spoedritten later dan de norm van 15 minuten. Om precies te zijn van de 302 spoedritten in de gemeente Tholen waren zij 48% binnen de gestelde norm van 15 minuten.

Ook kwam het vorig jaar 28 keer voor dat het langer dan twee uur duurde voordat de politie ter plaatse was voor een spoedgeval. Dat blijkt uit cijfers van de politie.

De politie moest vorig jaar in totaal 6.381 keer uitrukken voor spoedritten in Zeeland. In 4.913 gevallen arriveerde de politie binnen de norm van 15 minuten. Dat komt neer op een percentage van 77,0 procent. Zelf streeft de politie ernaar om in 90 procent van de spoedgevallen binnen een kwartier ter plaatse te zijn.
Dat lukte vorig jaar alleen in de gemeente Middelburg, waar de politie in 90,8 procent van de spoedritten binnen de norm arriveerde. Vlissingen, Goes en Kapelle komen nog enigszins in de buurt van de norm met een percentage boven de 80 procent.

Slechter gesteld
In de overige gemeenten is het slechter gesteld. In de gemeente Tholen haalde de politie bij lange na de norm niet. Daar arriveerde de politie in meer dan de helft van de spoedritten later dan de streeftijd. Tholen is de Zeeuwse gemeente met de laagste score.
Mariska Bezemer van de Politie Zeeland/West-Brabant zegt dat de cijfers niet als een verrassing komen: “Wij houden er ook rekening mee dat we de norm in veel gevallen wel halen, maar in sommige gevallen niet. Het aantal meldingen is fors toegenomen. Dat heeft er ook mee te maken dat er meer verkeersongevallen zijn en dat er meer meldingen van geweld zijn. Het resultaat is nagenoeg wel hetzelfde gebleven. Dus wat dat betreft zijn we wel tevreden.”

In 28 spoedgevallen duurde het langer dan twee uur voordat de politie arriveerde. In de gemeente Terneuzen gebeurde dat vijf keer.
Bezemer: “Dat is natuurlijk extreem hoog, die twee uur. Dat heeft ermee te maken dat als agenten ter plaatse komen dat ze dat altijd aan de meldkamer doorgeven met een knopje In de auto. Dat gebeurt niet altijd. Het kan ook zijn dat ze dit pas na een melding. Het vermoeden is dat daardoor die twee uur gehaald wordt.”

Geen uitzondering
Uit de cijfers blijkt dat de norm in meer dan driehonderd gemeenten in ons land niet gehaald wordt. Zeeland is dus geen uitzondering. Landelijk ligt het percentage op bijna 83,7 procent waarin de politie wel binnen de gestelde norm arriveert. Dat is wel hoger dan het Zeeuwse percentage van 77,0 procent.

Niet beter
In vergelijking met 2023 is de situatie er in Zeeland niet beter op geworden. Toen werd percentage van 79,0 procent gehaald, twee procent hoger dan vorig jaar. Ook in 2023 was Middelburg de enige Zeeuwse gemeente die de norm haalde. Met een hoger percentage (92,1 procent) dan nu.
Vooral in de gemeente Veere is de situatie verslechterd. Veere haalde in 2023 nog in 71,5 procent van de spoedritten de norm. Nu is dat gekelderd naar 58,1 procent.

Wel beter
In de gemeenten Borsele, Schouwen-Duiveland en Noord-Beveland zijn de percentages wel beter geworden.
Woordvoerder Bezemer zegt tot slot: “Mensen mogen er ook echt vanuit gaan dat wij alles op alles zetten om op tijd te plaatsen te komen. Want ja, Dat is wat we doen en wij willen ook mensen helpen.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in