Sinds deze week (week 51) is het op alle milieustraten in Zeeland mogelijk verpakkings- piepschuim (EPS) gescheiden in te leveren. Het piepschuim wordt gerecycled tot nieuwe funderingsblokken voor de bouw. Van afval worden zo nieuwe grondstoffen gemaakt.

Piepschuim gerecycled tot bouwmateriaal
Het ingezamelde verpakkingspiepschuim wordt met volumetransporten afgevoerd (als retourlading) naar Van Nieuwpoort EPS Products in Goor. Daar wordt het piepschuim eerst ontdaan van eventuele (kleine) verontreinigingen en vermalen. Vervolgens wordt het piepschuim verwerkt samen met nieuw materiaal tot volledig nieuwe funderingsblokken die worden gebruikt in de bouw. Zo maken zij van afval nieuwe grondstoffen.

Gescheiden inzameling van verpakkingspiepschuim verplicht
Het gescheiden inzamelen van verpakkingspiepschuim op milieustraten is verplicht op grond van het Activiteitenbesluit Milieubeheer. De Regionale Uitvoeringsdienst (RUD) Zeeland had eerder aan de ZRD uitstel verleend van deze inzamelplicht tot 1 januari 2021, omdat het lastig was een duurzaam goede oplossing te vinden voor deze afvalstroom. Deze oplossing is nu (tijdig) gevonden.

Uitsluitend verpakkingspiepschuim
Uitsluitend het piepschuim van verpakkingen (geen bouwplaten) mag worden ingeleverd in 1100 liter containers, die op de milieustraat zijn geplaatst nabij de grof brandbaar container of nabij de oud papier/karton container. De volle zakken piepschuim worden opgeslagen in tweedehands (20 FT) zeecontainers, die zijn geleverd door Hans Porreij containerservice uit Sluiskil. Die krijgen op deze manier ook een tweede leven en worden door ons hergebruikt.

Milieubesparing en geldbesparing
Doordat het piepschuim apart wordt ingezameld en verwerkt, hoeft het niet naar de verbrandingsoven te worden afgevoerd. Daarnaast is veel minder nieuw piepschuim nodig voor het maken van de funderingsblokken. Dat is allebei beter voor het milieu. De Zeeuwse gemeenten ontvangen een vergoeding uit het Afvalfonds verpakkingen voor het gescheiden inzamelen van deze afvalstroom. Dat is goed voor uw portemonnee, want daarmee blijft de gemeentelijke afvalstoffenheffing laag.

Vorig artikelInzameldagen afval en grondstoffen rondom de feestdagen
Volgend artikelMan uit Sint Maartensdijk aangehouden

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in