Home Nieuws Persalarmering stopt per 1 april: ‘Je weet als burger straks van niks’

Persalarmering stopt per 1 april: ‘Je weet als burger straks van niks’

281
0

Het plan van minister Dilan Yesilgöz (Justitie en Veiligheid) om de pers niet meer automatisch in te lichten bij incidenten gaat ten koste van de persvrijheid. Dat zegt hoofdredacteur Edwin de Kort van Omroep Zeeland. “Je weet als burger straks van niks als er in jouw buurt bijvoorbeeld een gaswolk hangt.”

De minister wil stoppen met het automatisch inlichten van de pers omdat bij die alarmering ook privégegevens kunnen worden meegestuurd, zoals het adres waar een ambulance naartoe rijdt.
Volgens De Kort doet de pers geen verslag van medische incidenten waarbij een ambulance betrokken is. Hij vindt de manier waarop er nu gewerkt wordt prima. “Door de automatische persmeldingen weten wij heel snel wat er gebeurt en kunnen we daar ook heel snel over berichten. Burgers zijn direct op de hoogte wanneer er bijvoorbeeld een gaswolk in hun buurt is. Daarnaast kunnen we, omdat we ter plekke zijn tijdens een incident, zien hoe de hulpverleners hun werk doen. Dat is onze waakhondfunctie.”

Ook Omroep Tholen en diverse andere websites die het 112-nieuws gebruiken zijn niet blij met het voornemen van de minister. “Zij zijn mede afhankelijk van 112-meldingen die automatisch binnenkomen. Zij brengen op deze manier al vele jaren  nieuws. Als het plan van de minister doorgaat, verdwijnt die 112-berichtgeving.”

Volgens diverse betrokkenen is de oplossing simpel. “Als ambulances een melding krijgen, hoeven wij die adressen niet te hebben. Wij hoeven niet naar een medische noodsituatie”, zegt De Kort. “Wij willen vooral weten waar de politie en de brandweer naartoe gaan, want dat zijn vaak de grote incidenten zoals een ongeluk of een misdrijf. Incidenten waar mensen in de buurt direct van op de hoogte moeten zijn.”

Van tafel
Daarom hebben de hoofdredacteuren van landelijke, regionale en lokale media inmiddels een brandbrief gestuurd naar de minister van Veiligheid en Justitie. “De oplossing is volgens mij ook dichtbij”, besluit De Kort. “Ik snap eerlijk gezegd niet waarom de minister gelijk met de hakbijl in deze kwestie is gedoken. Ik verwacht dat we in gesprek gaan en dat dit hele voorstel van tafel gaat.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in