Home Nieuws Overstekende zeehonden gespot

Overstekende zeehonden gespot

866
0

Soms krijgen zeehonden de kolder in de kop en gaan ze over de weg kruipen

Dinsdagavond rond 21.00 u kreeg RTZ van de politie Haringvliet melding van een grijze zeehond op de rijweg van de N57 op de Brouwersdam. Ron van Aperen van DA Schouwen-Duiveland en Jaap van der Hiele van RTZ Zuidwest gingen zo snel mogelijk ter plaatse. In overleg met de zeehondenopvang werd de zeehond gevangen aan aan de Noordzeekant terug vrijgelaten.

20210406 Brouwersdam grijze zeehond foto credits RTZ Zuidwest

Waarom ze het doen, weet hij niet, maar Jaap van der Hiele van Stichting ReddingsTeam Zeedieren is er maar druk mee: de overstekende zeehonden bij de Brouwersdam. Zeehond opN57
“Het hoogtepunt was afgelopen week drie op één dag, waarvan er één was doodgereden.” Overdag is het niet zo’n probleem, zegt Van der Hiele. “De dieren zijn donker, dus in het daglicht kun je ze goed zien. Maar als het donker wordt zie je ze niet en dan kan het voor problemen zorgen. Zoals met de doodgereden zeehond.”

‘Kolder in de kop’
Waarom de dieren überhaupt op de weg te vinden zijn is Van der Hiele een raadsel. “Ze hoeven niet over de weg te gaan. Er zit een spuisluis in de Brouwersdam waar ze doorheen kunnen. Maar af en toe heb je zeehonden die de kolder in de kop krijgen en een andere weg nemen. En dan krijg je zeehonden op de weg.”

Wat volgens Van der Hiele ook meespeelt is dat er simpelweg meer zeehonden zijn. “Dus zitten ze dan ook vaker op de weg”, aldus de zeehondenredder.

Waarschuwing politie
De politie waarschuwde gisteren voor deze bijzondere vorm van overstekend wild. Op Facebook waarschuwde de politie weggebruikers ‘extra voorzichtig’ te zijn en ‘de zeehond niet zelf te vangen of te benaderen.’

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

11 + 11 =