Oude Thoolse transportakten online

Vanaf 20 april is er weer een bron beschikbaar gekomen op de website van het gemeentearchief Tholen, www.archieftholen.nl. Na alle doop-, trouw- en begraafregisters, de bevolkingsregisters en alle weeskamerakten zijn nu ook transportakten over de periode 1620-1811 online raadpleegbaar.

Door vrijwilligers zijn in de afgelopen jaren ruim 27.000 scans gemaakt van de oude registers uit de rechterlijke archieven van de plaatsen in de gemeente Tholen. Daarmee is wederom een grote en veel geraadpleegde bron beschikbaar gekomen voor het internetpubliek.

Schriftelijke neerslag
Transportakten bevatten de schriftelijke neerslag van de overgang van onroerend goed van de ene persoon op de andere. Deze akten werden tot en met 1811 bij de lokale schepenbanken opgesteld. Sinds die tijd is het uitsluitend een notariële taak geworden. Van oudsher werden onroerendgoedtransacties vastgelegd, maar pas vanaf 1620 werden daarvoor aparte registers bijgehouden. Deze zijn nu allemaal digitaal beschikbaar gekomen.

De indexen met ruim 78.000 namen uit de transporten waren al wel beschikbaar op internet, maar de originele documenten waren nog niet in te zien en dat is vanaf heden wel het geval.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zes + 8 =