Home Nieuws Oud-laureaten Maria Ressa en Dmitri Moeratov ontvangen Nobelprijs voor de Vrede

Oud-laureaten Maria Ressa en Dmitri Moeratov ontvangen Nobelprijs voor de Vrede

593
0

Vrijdag 8 oktober maakte het Noorse Nobelcomité bekend de Nobelprijs voor de Vrede 2021 toe te kennen aan twee van onze oud-laureaten, de Filipijnse journalist Maria Ressa en de Russische journalist Dmitri Moeratov. Het comité erkent daarmee de inspanningen van Ressa en Moeratov: ‘om de vrijheid van meningsuiting te waarborgen, een voorwaarde voor democratie en duurzame vrede’.

Commissaris van de Koning van Zeeland en voorzitter van de Roosevelt Foundation Han Polman zegt hierover: ‘Beide journalisten zetten zich met gevaar voor eigen leven in voor de persvrijheid en het voortbestaan van een onafhankelijke media in hun land. Zij laten zich niet intimideren. De Four Freedoms Awards en de Nobelprijs voor de Vrede zijn belangrijke erkenningen van die strijd in alle landen waar de persvrijheid onder druk staat. De Roosevelt Foundation feliciteert beide laureaten van harte met deze onderscheiding en vertrouwt erop dat die hen helpt en ondersteunt in de voortzetting van hun strijd.

Freedom of Speech Award voor Maria Ressa en Novaya Gazeta
Maria Ressa werd eerder dit jaar onderscheiden met de Four Freedoms Award voor de vrijheid van Meningsuiting vanwege haar toewijding om mensen te vertellen wat er in de wereld gebeurt en omdat zij mensenrechtenschendingen aan de kaak stelt. Ongeacht hoe zwaar de omstandigheden zijn of hoeveel weerstand ze ondervindt. Maria Ressa zet zich in voor persvrijheid, eerst als onderzoeksverslaggever over terrorisme voor CNN in Zuidoost-Azië en nu als uitvoerend redacteur van de online nieuwsredactie Rappler.

Dmitri Moeratov nam als hoofdredacteur van de Russische krant Novaya Gazeta in 2010 dezelfde award in Middelburg in ontvangst, als vertegenwoordiger van alle journalisten van Novaya Gazeta die zich blijven inzetten voor de persvrijheid.

2021, Four Freedoms Meet-up 2021, Roosevelt Foundation
Moeratov bij de uitreiking in 2010, Roosevelt Foundation

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

drie × 2 =