Wie op Google Maps inzoomt ter hoogte van de Philipsdam ontdekt een grijs, vierkant vlot in het Volkerak-meer. Dat ligt er niet zomaar. Het kunstmatige eilandje is bedoeld om visdieven te verleiden er te gaan broeden.

Veel veiligere plaatsen om te nestelen gaan visdieven, kleine witte vogels met een deels zwart kopje, niet vinden. Ze broeden immers graag op een kale ondergrond zoals schelpenstrandjes zonder begroeiing en waar ze niet bedreigd worden door vossen, bunzingen of verwilderde katten. Dus zit het wel snor met hun privé-eiland naast de Philipsdam: het vlot van tien bij negen meter drijft midden op het zoete water.

Vlot blijft netjes op z’n plek, want het zit op vier plaatsen verankerd in de bodem. Met een klein hekje aan de zijkanten zodat jonge vogels binnenboord blijven. In het voorjaar van 2020 is het geplaatst, vertelt Hein Vermin van stichting Het Zeeuwse Landschap. ,,Maar in 2020 is het helemaal niet benut. Al is dat ook niet zo gek. Ze hebben tijd nodig gehad om het te ontdekken. Dan kan het ineens hard gaan, want nu broeden er zo’n tien paartjes en binnen een paar jaar kunnen dat er honderd zijn.”

Het eilandje ligt ongeveer tweehonderd meter van de Philipsdam, aan de rechterkant als je noordwaarts rijdt. De visdieven krijgen het privilege omdat hun soort sterk afneemt in dit gebied. Afgelopen jaren zijn daarom meer van zulke eilandjes aangelegd, zegt Vermin. Zoals in de buurt van Dow en ook op Noord-Beveland. ,,Dit soort herstelprojecten werkt heel goed. We verwachten dat de populatie daardoor een steuntje in de rug krijgt in de Zeeuwse delta.”

De buurman dacht mee
Het zoete water van het Volkerak is rijk aan vis en daarom een prima stek voor kustbroedvogels zoals de visdief. De eilandjes zijn echter allemaal begroeid geraakt waardoor ze er niet meer kunnen nestelen. Zo kwamen ecologen van Het Zeeuwse Landschap en het nabijgelegen Windpark Krammer met het vlot op de proppen. Niet zonder reden denkt de ‘buurman’ mee: dat is onderdeel van afspraken die enkele jaren geleden gemaakt zijn bij de aanleg van het windpark. ,,Enkele windmolens staan aan de rand van het gebied dat wij beheren”, zegt Vermin. ,,Daarvoor hebben ze wat vierkante meters over moeten nemen. We zijn daar voor gecompenseerd in de vorm van financiële steun bij natuurprojecten. Dit is er één van.”

Vorig artikelEerste pop-up vaccinatielocaties in gemeente Tholen
Volgend artikelWandelaars uit heel West-Brabant deden mee aan Thoolse wandeltocht

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in