Home Nieuws Oogheelkunde pakt zorg weer op

Oogheelkunde pakt zorg weer op

612
0

“De capaciteit in de wachtkamer is leidend”
Langzaam maar zeker komt de patiëntenstroom in de poliklinieken van het Bravis ziekenhuis weer op gang. Het tempo daarvan wordt bepaald door de capaciteit van de wachtkamers. “We moeten rekening houden met de 1,5 meter afstand. Daardoor leveren we heel wat zitplaatsen in”, vertelt Janine de Kok, teamleidster Oogheelkunde.
“In de behandelkamers hebben we weer andere maatregelen getroffen. Een oog onderzoeken op 1,5 meter afstand is namelijk niet te doen.”

In verband met het coronavirus besloot het Bravis ziekenhuis half maart zoveel mogelijk poliklinische afspraken en behandelingen stop te zetten. “Voor ons waren dat staaroperaties, reguliere controles en metingen. De oogartsen bepaalden zelf welke patiënten wel of niet gezien moesten worden. Per week hebben we zo’n 1200 contacten afgebeld”, meldt Janine. De patiënten toonden veel begrip. “Veel mensen waren blij dat we belden omdat premier Rutte had gezegd dat ze thuis moesten blijven.” De afgelopen weken werden alleen de noodzakelijke afspraken uitgevoerd. “Bijvoorbeeld mensen met ontstekingen. Ook de ooginjecties moesten doorgaan.”

Reguliere zorg wordt opgepakt
Nu de coronadrukte achter de rug lijkt wordt de reguliere zorg weer opgepakt. “De wachtkamers zijn hiervoor aangepast. Diverse zitplaatsen zijn afgeplakt. Het aantal mensen dat tegelijk in de wachtkamer kan plaatsnemen is leidend voor de afspraken. Daarom houden we exact bij hoeveel mensen er zitten. Kinderspreekuren proberen we zo te plannen dat de patiëntjes meteen naar binnen kunnen. Lastiger is het met mensen die voor hun onderzoek gedruppeld moeten worden. We willen niet dat zij in de wachtkamer zitten of door het ziekenhuis lopen. Daarom moeten we ze wel vragen om buiten of in hun auto te wachten tot de druppels zijn ingewerkt. We maken ook meer gebruik van onze buitenpoli’s in Oudenbosch en Steenbergen. We vragen de patiënten om hun begrip als we vragen om daar naartoe te rijden. Anders worden de wachtlijsten nog langer.”

Korter in het ziekenhuis
In de behandelkamer zijn ook de nodige voorzorgsmaatregelen getroffen. “Allereerst worden voortaan alle onderzoeken uitgevoerd door één technisch oogheelkundig assistent. De patiënt kan daarna naar huis en wordt door de oogarts gebeld met de uitslag van de onderzoeken en de eventuele vervolgbehandeling. Daardoor is de patiënt korter in het ziekenhuis en komt met minder mensen in contact”, legt Janine uit. “Onze medewerkers hebben een mondneuskapje op en handschoenen aan. Na elke patiënt worden de handen gedesinfecteerd en de apparatuur schoongemaakt. Op beide hoofdlocaties hebben we een aparte kamer voor het onderzoeken en behandelen van patiënten met de symptomen van corona. In dat geval zijn onze medewerkers volledig beschermd met een speciaal masker, spatbril en isolatiejas.”
Sinds begin mei worden ook weer staaroperaties uitgevoerd. “We hebben daarvoor eigen operatiekamers en een eigen OK-team. Omdat we één anesthesiemedewerker hebben, kunnen we voorlopig maar één operatie tegelijk uitvoeren.”

Veilig
Alles is in het werk gesteld om patiënten veilig te kunnen ontvangen. “Je merkt dat mensen angstig zijn om langs te komen. Het gaat immers om een ziekte die iedereen kan krijgen en waar mensen aan kunnen overlijden. Het is wel belangrijk dat mensen met oogklachten op de polikliniek komen. Wij werken met alle voorzorgsmaatregelen. De kans dat je in het ziekenhuis besmet raakt is kleiner dan in de supermarkt.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

5 × drie =