Onthulling beeld Eleanor Roosevelt in Abdij

Op maandag 6 augustus 2018 onthult Laura Roosevelt, de kleindochter van de Amerikaanse President Franklin Roosevelt in de Kapittelzaal in het Abdijcomplex te Middelburg een borstbeeld van haar grootmoeder Eleanor Roosevelt. De Provincie Zeeland wilde graag het beeld in het Abdijcomplex geplaatst hebben, omdat het past bij het profiel van de provincie als Land van de Vrijheid.

De buste van Eleanor Roosevelt is gemaakt om de 70e verjaardag van de Universele Verklaring van de Rechten van de Mens op 10 december van dit jaar, te markeren. Mede door toedoen van Eleanor Roosevelt zijn de door Franklin Roosevelt geformuleerde Vier Vrijheden opgenomen in de Universele Verklaring.

Het initiatief om een borstbeeld van Eleanor Roosevelt in Zeeland te plaatsen is afkomstig van Bill Shipsey. Bill Shipsey is de grondlegger en voormalig voorzitter van Art for Amnesty. Het beeld is gemaakt door de Tsjechische kunstenares Marie Seborova. Art for Amnesty eerde in het verleden al meerdere vechters voor vrijheid met borstbeelden of tapijten, bijvoorbeeld Vaclav Havel, Malala Yousafzai, Nelson Mandela, Harry Bellafonte en Martin Luther King.

De Kapittelzaal is nu de bibliotheek van RIAS. De Abdij is de zetel van de provincie Zeeland die nauw verbonden is met de tweejaarlijkse uitreikingen van de Four Freedoms Awards.

Behalve Laura Roosevelt is ook haar dochter Trudy aanwezig. Daarnaast ook vertegenwoordigers van de Roosevelt Foundation en het Roosevelt Institute for American Studies (RIAS).

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

10 − zeven =