Home Nieuws “Ons Zeeland” online beschikbaar

“Ons Zeeland” online beschikbaar

743
0

Het legendarische geïllustreerde weekblad Ons Zeeland, dat voor de Tweede Wereldoorlog actualiteit, leven en werken in de provincie in woord en beeld vastlegde is online raadpleegbaar.

Het geïllustreerde weekblad Ons Zeeland verscheen tussen de twee wereldoorlogen onder diverse titels, met deze titel als constante in de naam. Alle beschikbare twintigduizend pagina’s zijn gedigitaliseerd van 1926 tot en met 1941, toen het weekblad ophield te bestaan.
Het tijdschrift verscheen voor het eerst in 1926 onder de titel Ons Zeeland. Geïllustreerd weekblad, tevens orgaan voor de Zeeuwsche verenigingen in Nederland. Hoewel het geen toeristisch initiatief was, betrof het wel regelrechte provinciepromotie. In de jaren 1930 en 1931 verscheen het onder de titel Zeeuwsche editie als onderdeel van het geïllustreerde weekblad Groot Rotterdam, om daarna weer als Ons Zeeland (wel met andere subtitels) door te gaan. Vanaf dat moment uitgegeven door De Spaarnestad. Vanaf 1935 maakte het weekblad als regionale editie Panorama – Ons Zeeland onderdeel uit van het nog steeds bestaande weekblad Panorama.

Ons Zeeland geeft in woord en vooral beeld het leven in de provincie weer zoals niemand dat meer kent. Het ontleent zijn kracht aan het tonen van het dagelijks leven en werken in de provincie met een knipoog. Van Zuiddorpe tot Zonnemaire en Westkapelle tot Tholen. Dat gebeurde vaak op een voor tijdgenoten ‘wereldse’ en sensationele toon, waarbij voor de (sepia)foto’s werd geposeerd of deze zelfs in scene werden gezet. Tegelijk laat Ons Zeeland een feeëriek beeld zien van een arme agrarische samenleving waar geluk nog gewoon leek, zoals op de spreadpagina’s ‘mooi Zeeland’ of ‘Zeeuwsche film.’ Waar Walcheren nog de tuin van Zeeland was voordat Zuid-Beveland dat werd en het boerenleven en -werk in de provincie nadrukkelijk wordt getoond. Daarnaast worden ook (inter)nationale nieuwsfoto’s en actuele gebeurtenissen, zeker in de jaren ’30, steeds vaker getoond. Een tijd waarin de nakende verwoestingen van de Tweede Wereldoorlog nog onbekend waren. Een samenleving waarvoor het politieke gewoel in de wereld rondom nog ver weg leek, maar door het geïllustreerde tijdschrift toch in beeld de geïsoleerde wereld van de Zeeuwse eilanden en regio’s binnendrong.

Ons Zeeland is vanaf 2 april raadpleegbaar via Tijdschriftenbank Zeeland van ZB. Tijdschriftenbank Zeeland telt momenteel circa 210.000 pagina’s en tientallen Zeeuwse tijdschrifttitels vanaf 1769 tot heden. https://tijdschriftenbankzeeland.nl/periodicals/ons

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in