Home Nieuws Online herdenking watersnoodramp bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

Online herdenking watersnoodramp bij het Watersnoodmuseum in Ouwerkerk

885
0

De livestreams van de herdenking en het symposium zijn op maandag 1 februari 2021 vanaf 10.00 uur te zien via:

———-> www.watersnoodmuseum.nl/herdenking-2021 <———-

De jaarlijkse herdenking van de watersnoodramp is voor vele een belangrijk moment en mogen we ook dit jaar niet vergeten. Door de geldende corona-maatregelen mogen we niet bij elkaar komen bij het Watersnoodmuseum en het samenkomen met elkaar bij de herdenking zal erg worden gemist. We willen daarom graag op 1 februari met u de slachtoffers van de ramp van 1953 herdenken vanuit huis.

Door middel van een livestream zenden we de aangepaste herdenking uit die om 10.00 uur begint. Uiteraard met beelden van het monument van Gust Romijn, gelegen naast het Watersnoodmuseum, en van de bloemenkransen. Burgemeester Jack van der Hoek en kinderburgemeester Josefien van der Meer houden beiden een toespraak. De kinderburgemeester legt tevens symbolisch 1 van de (vele) witte rozen (*) als gebaar voor alle mensen die zelf niet bij de herdenking aanwezig mogen zijn. Er wordt een taptoe geblazen door een trompettist (Arie Noordijk), gevolgd door 1 minuut stilte en tot slot een couplet van het Wilhelmus. Na afloop van de herdenking vindt er een symposium plaats van 11.00 tot 12.00 uur, welke u tevens online kunt volgen.

Programma symposium
Livestream: 11.00 tot 12.00 uur.
Vanaf 11.00 uur praat in het Vijfde Caisson presentator Maikel Coomans een uur lang met diverse gasten omtrent het thema Herdenken in Coronatijd. Onder de gasten Ineke van Dijke uit Schuddebeurs, die als achtjarige de ramp meemaakte. Huisarts en medisch historicus Marjan Meekma komt spreken over de impact van posttraumatische stressstoornis bij mensen die de ramp overleefden en dierbaren verloren. Ook Stijn Warmenhoven, oprichter Youth for Climate, is een van de sprekers. Verder leveren onder meer de burgemeester van Schouwen-Duiveland Jack van der Hoek, voorzitter bestuur Watersnoodmuseum Karla Peijs (oud-commissaris van de Koningin in Zeeland) en Watersnoodmuseum directeur Siemco Louwerse bijdragen aan deze live-uitzending. De interviews worden afgewisseld met nieuw filmmateriaal, dat is opgenomen voor het Oral History project van het Watersnoodmuseum.

Het is niet mogelijk om de herdenking op locatie bij te wonen en eventueel publiek zal worden geweerd. We hopen deze dag samen met u stil te staan bij de nog altijd voelbare gevolgen van de watersnoodramp.

Vriendelijke groeten,
Siemco Louwerse
Directeur Watersnoodmuseum

 

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in