Home Nieuws Onderzoeksbureau: nu geen geld voor tolvrije Westerscheldetunnel

Onderzoeksbureau: nu geen geld voor tolvrije Westerscheldetunnel

1466
0

Het Rijk heeft voorlopig geen geld om de tol in de Westerscheldetunnel per direct af te schaffen. Het vervroegd tolvrij maken van de Westerscheldetunnel kost 340 miljoen euro. Uit onderzoek van bureau RebelGroup in opdracht van het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat blijkt dat daar op dit moment geen ruimte voor is in de Rijksbegroting.

RebelGroup schrijft in haar rapport dat vanuit financieel perspectief 2025 de beste timing is om serieus te kijken naar het vervroegd tolvrij maken van de Westerscheldetunnel. Ook in dat scenario is er een financieel tekort, van 261 miljoen euro. Rebel heeft drie scenario’s berekend: afschaffing van de tol met ingang van volgend jaar, met ingang van 1 januari 2025 en een gedeeltelijke afschaffing.

Bij die laatste mogelijkheid zijn drie varianten bekeken: de tol langzaam afbouwen, alleen vrachtwagens laten betalen, of automobilisten alleen nog het onderhoud laten betalen en niet meer de aflossing van de aanlegkosten.

Eerder bleek al dat het afschaffen van de tol gunstige effecten voor Zeeland heeft. Gedeputeerde Harry van der Maas zegt dat hij de komende tijd een sterke lobby in Den Haag gaat voeren. “We hebben de wens dat de tunnel voor 2033 tolvrij kan worden. Maar wanneer dat zal zijn, kan ik niet zeggen.”

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in