Onderhoudswerkzaamheden molen De Nijverheid Sint-Maartensdijk

molen de Nijverheid
Molen de Nijverheid

Molen De Nijverheid

Volgende week wordt gestart met onderhoudswerkzaamheden aan molen De Nijverheid in Sint-Maartensdijk. Onder andere het hekwerk (latwerk, windborden etc. in de wieken) wordt vervangen en ook aan de roeden vinden werkzaamheden plaats om deze te ontroesten en te behandelen. Daarnaast komen er nieuwe molenzeilen. Ook staat er dit jaar een volledige schilderbeurt van de molen op de planning.

De roeden worden ‘onthekt’ (het houtwerk wordt eruit gezaagd) en daarna met een telescoopkraan uit de askop getakeld en afgevoerd naar een straalbedrijf. Hier worden ze gemeten op de plaatwerkdikte, gestraald en gecoat conform de laatste eisen van de Rijksdienst voor Cultureel Erfgoed. Het inwendige deel van de roedes wordt daarbij ook volledig behandeld met een roestwerende ML-coating. Omdat de roeden dan uit de gietijzeren askop van de molen zijn, kan deze ook inwendig ontroest en behandeld worden.

Nadat de roeden zijn gestraald en gecoat gaan ze naar de werkplaats van Molenmakersbedrijf Berkhof waar ze eenzijdig nieuw worden ‘opgehekt’ voor vervoer terug naar de molen. De andere zijde van de roeden die nog door de askop moeten om ze terug te plaatsen, wordt volledig ‘voorgehekt’ op de werkplaats en na markering weer uit elkaar gehaald om pas ter plaatse weer te worden aangebracht. Al het te schilderen houtwerk in de roeden wordt op de werkplaats bij de molenmaker volledig geschilderd en na plaatsing ter plaatse waar nodig bijgewerkt. Als de roeden teruggeplaatst zijn betekent dit dat de volledige roeden en de askop niet meer door de schilder behandeld hoeven te worden.

Het onthekken van de roeden staat voor dinsdag 21 maart gepland om vervolgens woensdag 22 maart rond 07.30 uur de roeden van de molen te takelen en af te voeren. Tijdens het kraanwerk wordt de Oudelandseweg in overleg met de wegbeheerder tijdelijk afgesloten. Na ongeveer vijf weken worden de roeden op de molen teruggeplaatst. De kosten van alle werkzaamheden bedragen inclusief vier nieuwe zeilen ca. € 32.000,00 excl. btw.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

zeventien + vier =