Home Nieuws Nieuwe reddingsboot voor brandweer Stavenisse

Nieuwe reddingsboot voor brandweer Stavenisse

421
0

De brandweerpost van Stavenisse heeft er even op moeten wachten, maar heeft nu eindelijk een nieuwe brandweerhulpboot. Aan boord van het ruim negen meter lange vaartuig is plaats voor vier bemanningsleden. Met de boot kan de brandweer vanuit Stavenisse in alle weersomstandigheden reddingsacties op het water uitvoeren. De Scaldis heeft twee waterjet-hoofdmotoren en gaat daardoor harder dan de oude boot van de brandweer. Daardoor kunnen er in korte tijd 20 mensen gered worden. De gloednieuwe boot werd zaterdag 16 oktober  gedoopt door Ger Van de Velde-de Wilde, oud-burgemeester van gemeente Tholen.

De nieuwe Fast Rescue Craft (FRC) stond hoog op het verlanglijstje van de brandweer. De oude boot kon namelijk niet varen in slecht weer en kon slechts vijf geredde personen meenemen. De nieuwe boot is voornamelijk bedoeld voor brandbestrijding op de Oosterschelde, maar kan ook worden ingezet bij zoek- en reddingsacties als de Kustwacht hierom vraagt. “We zijn hier we super blij mee, want het is een stap vooruit ten opzichte van de oude boot”, vertelt John Ponsteen van brandweer Stavenisse. “We trekken er zo’n 10 tot 15 keer per jaar op uit om bijvoorbeeld surfers in problemen te redden of honden op een plaat.”

Van burgemeester naar doopvrouw
Oud-burgemeester Ger van de Velde was vereerd toen haar gevraagd werd het nieuwe vaartuig van de brandweer te dopen. “Dit is wel heel bijzonder. Ik had ooit wel gezegd ‘als de boot klaar is en hij wordt gedoopt, dan zou ik graag een uitnodiging krijgen’, want er is jaren gepraat over welke voorziening er hier nodig was voor op de Oosterschelde. Tijdens een van mijn laatste algemeen bestuursvergaderingen is het besluit gevallen om deze boot aan te schaffen. Ik doe dit dus met heel veel plezier”, licht zij toe.
De champagne vloeide rijkelijk over de boot tijdens de doop. “Je wenst de bemanning natuurlijk een behouden vaart in de toekomst en dat zij maar een mooie bijdrage mogen leveren aan de veiligheid op de Oosterschelde. En een toepasselijkere naam als Scaldis, Schelde, was er denk ik niet te bedenken voor de boot. Hij is prachtig. Het is een mooie afronding”, besluit Van de Velde.IMG 4417 (2)

Een mooie eerste rit
De brandweer is al voor het eerst uitgerukt met de nieuwe brandweerhulpboot. “Vorige week kregen wij een melding dat er een surfer in de problemen was bij Rilland. We kregen al snel te horen dat de surfer al weer veilig was, maar het was een mooie eerste melding bij windkracht 6. Het was gelijk een goede beproeving om te varen met hoge golven, dus we gingen als de brandweer”, zegt John Ponsteen trots. (Bron Omroep Zeeland)

Natuurlijk waren wij bij deze doopplechtigheid, maakte onze fotograaf de foto’s die u hier kunt bekijken en u kunt de toespraak van burgemeester Marleen Sijbers en die van onze oud-burgemeester Ger van de Velde bekijken.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

7 + veertien =