Echte Zeeuwse scheepsspotters hebben de datum waarschijnlijk al op hun kalender staan: 19 april. Die dag (of ietsje eerder of ietsje later) komt het grootste containerschip ter wereld de Westerschelde opgevaren, richting Antwerpen. Het is de maidentrip van de nieuwe, reusachtige MSC Tessa.

Dat schip van 24.116 TEU ligt nu bij een werf in Ningbo (China). Vorig jaar augustus al werd de mastodont te water gelaten, om afgebouwd te worden. Op 16 maart aanstaande is het zover. Volgens de Belgische scheepvaartkrant Flows is Antwerpen op of rond 19 april een van de allereerste bestemmingen.

Door het 24.000-plafond
Het maximale TEU-getal in de internationale containervaart bleef lange tijd onder de 24.000 steken. Met de MSC Tessa is men door dat plafond gebroken, binnenkort dus ook op de Westerschelde.

Wat is een TEU?
De afkorting TEU wordt internationaal gebruikt om de capaciteit van een containerschip aan te geven. Het komt van ‘Twenty foot Equivalent Unit’. Zo’n 20-voets scheepscontainer (6,10 meter lang) wordt altijd als standaardmaat gebruikt. Maar in de praktijk worden containerschepen volgeladen met de langere, bij het publiek beter bekende, 40-voetscontainer. Daarvan passen er op de MSC Tessa dus maar de helft, 12.058 stuks.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in