Nieuwe expositie in Streekmuseum De Meestoof

“Bruynzeel: van boeren op Tholen tot wereldwijd familiebedrijf”

De oprichters van de beroemde Bruynzeel fabrieken (o.a. keukens en potloden) hebben wortels op het eiland Tholen. Het komende seizoen zet Streekmuseum De Meestoof de familie Bruynzeel en de Bruynzeel fabrieken daarom in het zonnetje door middel van een expositie.

Oprichter Cornelis Bruynzeel is in 1842 in Sint-Annaland geboren. Samen met zijn zoons Willem en Cornelis legde hij 120 jaar geleden met zijn timmerbedrijf de bakermat voor een groot industrieel concern. De (merk)naam Bruynzeel is nog zeer levend en wekt bij velen – zeker de oudere generaties- warme herinneringen op: de expositie wordt dan ook een feest van herkenning!

Trendsetters

De Bruynzeelfabrieken behoren tot de grondleggers van de Nederlandse standaardisatie van de bouw. De fabrieken produceerden keukenblokken, vloeren, deuren en andere gestandaardiseerde bouwelementen. Op die manier werden duurzame gebruiksartikelen en materialen bereikbaar voor brede groepen van de bevolking. Het gevolg was dat vele huishoudens in het naoorlogse Nederland een Bruynzeel-keuken in huis hadden. In de expositie worden een originele Bruijnzeel-keuken uit 1938, drie originele Bruynzeel-deuren uit de jaren 30 en een levensgroot exemplaar van zeilboot-type de Valk (deze werd m.m.v. Bruynzeel ontwikkeld) opgebouwd. In de regio Tholen/West-Brabant kreeg Bruynzeel veel bekendheid door de Bruynzeel-potlodenfabriek in Bergen op Zoom.

De Stijl en Bruynzeel

Kunststroming De Stijl viert in 2017 zijn 100ste verjaardag. Kunstenaar Piet Zwart ontwierp voor Bruynzeel de beroemde keuken en diverse reclame-uitingen. Piet Zwart gebruikte de basisprincipes van De Stijl maar sloot zich nooit officieel bij de groepering aan. Ook de keuken in de Watersnoodwoning (opgebouwd op ons terrein) is een Bruynzeel-keuken te vinden. Andere leden van De Stijl ontwierpen reclame-uitingen voor Bruynzeel.

Brochure

Ter gelegenheid van de tentoonstelling is een 24-pagina tellende brochure opgesteld. Deze is samengesteld door Willem Heijbroek uit Tholen, welke o.a. bekend is van bijdragen aan Zeeuws Tijdschrift en het magazine Monumentaal. De brochure is voor € 5,- aan te schaffen in het winkeltje in ons museum.

Opening

De expositie in Streekmuseum De Meestoof wordt op zaterdag 1 april geopend en is vanaf dinsdag 4 april t/m 1 november 2017 voor het publiek te bezoeken.
Toegang: € 5,-, kinderen € 2,-.
De openingstijden van het streekmuseum zijn dinsdag t/m zaterdag van 14.00 t/m 17.00 uur. In juli en augustus 2017 is het museum geopend van 13.30 t/m 17.00 uur.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

achttien − 16 =