Zeeuwse ouderen hebben – net als in de rest van het land – nepmails van de GGD ontvangen. In de mail van oplichters staat dat ze verplicht zijn om een boosterprik te halen en dat ze een afspraak kunnen maken door op een link in de mail te klikken.

Daarbij moeten ze inloggen bij hun bank. Zo komen ze terecht op een nagemaakte site waar de oplichters hun bankgegevens kunnen stelen. De mail is persoonlijk gericht aan mensen en ook de genoemde geboortedatum in de mail komt overeen.

Verdachte linkjes
De heer De Rooij trapte er gelukkig niet in. “Ik kreeg vanochtend een mail in mijn mailbox van de GGD”, vertelt hij. “Maar er waren toch een paar dingetjes waarvan ik dacht: dit klopt niet helemaal.” Tot zijn verbazing stond zijn geboortedatum in de mail, maar omdat verdere persoonlijke gegevens ontbraken werd hij alert.

“Ook werd ik opgeroepen voor de verplichte boosterprik. Nou, die is niet verplicht dus dat klopt ook niet. En ik moest op een linkje klikken, dat is ook verdacht.” Verder viel het oud-leraar Nederlands gelijk op dat de mail taaltechnisch niet helemaal in orde was.

“Ik heb de mail aangegeven bij de fraude helpdesk”, vertelt De Rooij terwijl zijn vrouw een paar vriendinnen opbelt om ze te waarschuwen voor de mail. “Maar ja, je weet niet wat ze eraan kunnen doen. Als ik mensen één tip mag geven: lees altijd je mail twee keer.”

Toch vindt De Rooij het niet dom als mensen toch in de phishingmail trappen. “Het lijkt zo echt en ze proberen gewoon in te spelen op de angst van deze tijd.”

Mensen worden nooit per mail uitgenodigd
GGD GHOR Nederland heeft dinsdag gewaarschuwd voor de zogenoemde phishingmails. Mensen worden nooit per mail uitgenodigd voor een vaccinatie, zegt de koepel van de regionale gezondheidsdiensten. “Elke prik is vrijwillig en er is geen enkele reden om bij een bank in te loggen, omdat vaccinatie gratis is.”

Het is niet bekend hoe veel mensen slachtoffer zijn geworden van deze manier van oplichting.

Vorig artikelPlaatselijke hagelbui veroorzaakt gladheid op Tholen; auto in de sloot
Volgend artikelRun op gratis energie-emmers

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in