Home Nieuws Nederlandse burger draagt steentje bij aan klimaatakkoord

Nederlandse burger draagt steentje bij aan klimaatakkoord

703
0

In 2015 heeft Nederland, tezamen met 194 andere landen, in het klimaatakkoord afgesproken dat het afgelopen moet zijn met de stijgende uitstoot van broeikasgassen. Vervolgens heeft Nederland zich voorgenomen om in 2030 maar liefst 49 % te dalen in de uitstoot van broeikasgassen. Dit lijkt helaas naar alle waarschijnlijkheid te hoog gegrepen.

Goed en slecht nieuws
De elektriciteitssector is mooi op weg en is de voorloper van reductie van broeikasgassen. Naar schatting zal er tussen de 18,3 en de 21,2 megaton vermindering mogelijk zijn, terwijl de doelstelling 20,2 ton was. De industrie neemt de tweede plaats in, maar zal naar alle waarschijnlijkheid toch zijn doel mislopen.
Wat wel positief is, is dat naar schatting de kosten ruim lager uitvallen dan van tevoren werd gedacht. Zo zal Nederland jaarlijks tussen de 1,6 en 1,9 miljard euro kwijt zijn om te trachten het doel van het klimaatakkoord te behalen. Eerder werden deze kosten echter tussen de 3 en 3,9 miljard geschat. Dit verschil is voornamelijk te danken aan de hernieuwbare elektriciteit en de industriesector.

Het individuele gasverbruik
Dat Nederland waarschijnlijk zijn target niet kan behalen is jammer, maar zeker geen reden om de handdoek in de ring te gooien. Er zijn namelijk wel veel positieve veranderingen teweeggebracht. Natuurlijk kan de individuele burger ook zijn steentje bijdragen. Hoewel er al veel aandacht wordt besteed aan het verbeteren van het milieu door bijvoorbeeld zwerfvuil opruimacties te organiseren, is het ook belangrijk dat inwoners van Nederland specifiek stil gaan staan bij hun gasverbruik.

Koken op inductie
Een groot deel van Nederland kookt nog steeds op gas. Uiteindelijk wordt er gestreefd naar een gasloze samenleving en zal iedereen moeten overstappen naar elektrisch koken. Een inductieplaat werkt met behulp van een magnetisch veld en er komt dus geen vlam bij kijken. Niet alleen is deze manier van koken veiliger, maar het is ook een van de eerste stappen naar gasloos wonen.

Korter douchen
In de meeste huishoudens is er nog een cv-ketel terug te vinden. Hoewel deze ketels uiteindelijk van het toneel zullen moeten verdwijnen is dat een hele investering. Er is echter ook iets dat inwoners kunnen doen terwijl ze nog een cv-ketel hebben: korter douchen. Het opwarmen van water kost veel gas en een douche inkorten van een half uur naar vijf minuten kan dan ook een flink verschil geven.

Elke dag warme truien dag
Ieder jaar wordt er een warme truien dag georganiseerd, waarop Nederland massaal warme truien draagt, zodat de verwarming een graadje lager kan. Iedere inwoner kan zijn verantwoordelijkheid nemen en elke dag de verwarming wat lager zetten dan normaal. Ook het goed isoleren van een huis, het plaatsen van tochtstrippen, radiatorfolie en driedubbele ramen maken een groot verschil in het gasgebruik.

Minder gas, maar meer energie
Huiseigenaren zullen merken dat het besparen op gas, door bijvoorbeeld elektrisch te koken, soms wel betekent dat de elektriciteitsrekening omhoog gaat. Ze kunnen de energiekosten zo laag mogelijk houden door online een energie vergelijker te bezoeken. Op deze manier vinden ze gemakkelijk een goedkoop contract.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vier × drie =