Home Nieuws Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

Nederlands Oesterseizoen 2018-2019 officieel geopend

449
0

Op de Oosterschelde sleepte de YE155 donderdag 20 september de eerste oesters van het seizoen. Schipper Maurice Boone overhandigde de oesters aan de Nederlandse Oestervereniging en de gemeentebesturen van Reimerswaal en Schouwen-Duiveland. Daarmee is het oesterseizoen in Nederland en België officieel geopend.

Vanaf heden worden de Zeeuwse creuses (Crassostrea gigas) en de Zeeuwse platte oesters (Ostrea edulis) weer gevist. Voorzitter Kees van Beveren van de Nederlandse Oestervereniging: “De oestersector kent veel uitdagingen. De hoeveelheid oesters staat onder druk door natuurlijke tegenslagen zoals de oesterboorder en het herpesvirus. Met het Rijk en provincie Zeeland zijn we druk bezig om nieuwe methoden zoals kweek in mandjes, op rekken en tafels, in staande en in hangende kweekkooien te ontwikkelen in Nederlandse wateren.” “Derhalve” zo vervolgt Kees van Beveren; “Is er dit jaar -zowel in de Oosterschelde als in het Grevelingenmeer- sprake van een goede broedval. Voordat deze kleine oestertjes bij de consument zijn, is er nog een lange weg te gaan. Maar het geeft de oestersector het duwtje in de rug om met vertrouwen door te gaan.”

Hercertificering MSC Oestervisserij
De oestervisserij vindt plaats in de Oosterschelde en het Grevelingenmeer. Er zijn ongeveer 30 bedrijven bij deze visserij betrokken die samen bijna de gehele aanvoer van oesters beheersen. De leden van de Nederlandse Oestervereniging kweken jaarlijks ongeveer 700.000 stuks platte oesters en 15 tot 20 miljoen Zeeuwse oesters. De oesters worden voornamelijk verkocht op de Belgische, Duitse, Franse, Italiaanse en Nederlandse markt. De oestervisserij ontving vandaag opnieuw het MSC (Marine StewardshipCouncil) certificaat voor duurzame visserij. Platte en Zeeuwse oesters, geoogst door deze visserijen mogen het internationaal erkende blauwe MSC-keurmerk dragen na een hercertificeringstraject – een verzekering voor consumenten dat de duurzaam gevangen vis/de oester afkomstig is van een gecertificeerde bron. Zie ook : http://zeeuwse-oesters-verhaal.msc.org/

Veiling
Het eerste vaatje oesters werd tijdens een drukbezochte ondernemersbijeenkomst, aansluitend op de opening van het oesterseizoen, geveild. De opbrengst van de veiling gaat dit jaar via de Stichting “Vrienden van Siem” naar het nieuwe Amphia Ziekenhuis in Breda voor het veraangenamen van ontvangstruimtes in het ziekenhuis. De veiling werd geleid door veilingmeester Jan-Jaap Gorree en stond onder toeziend oog van notaris Schot uit Tholen. Uiteindelijk werd een bedrag van € 11.200,- opgehaald. Wederom een recordbedrag (2017: € 10.700,-). Het was Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. uit Yerseke, die het laatste bod deed en zo in bezit kwam van het eerste felbegeerde mandje platte oesters van 2018.

Culinaire gemeenten
Dit jaar werd de opening van het Oesterseizoen gesteund door de gemeente Reimerswaal die met het hart van de oestervisserij Yerseke de oestergemeente van Nederland genoemd mag worden en de gemeente Schouwen-Duiveland. Beide gemeenten willen met deelname aan de oesteropening het specifieke streekgebonden culinaire aanbod op de kaart zetten.

De eerste oestersleep van 2018 door de YE155 van Maurice Boone
LnR: Jaap de Rooij (secr. Ned. Oestervereniging), José van Egmond (Burgemeester gemeente Reimerswaal), Jacqueline Verburg (wethouder gemeente Schouwen-Duiveland) en Kees van Beveren (voorzitter Ned. Oesterverenging)

LnR: Kees van Beveren, voorzitter Nederlandse Oesterverenging en Victor Simoncelli van MSC
Rechts op de foto veilingmeester Jan-Jaap Corré met de winnaar van de oesterveiling Jan-Kees Vette van Vette & Verhaart B.V. uit Yerseke. De opbrengst van het eerste oestervaatje was € 11.200,- voor het goede doel het Amphia Ziekenhuis in Breda.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

4 × twee =