Burgemeestersontbijt

Gezond ontbijten is geen kunst!!
Van 6 tot en met 10 november werd het “Nationaal Schoolontbijt” gehouden in maar liefst 270 gemeenten, ruim 550.000 kinderen gingen tijdens het “Nationaal Schoolontbijt” gezamenlijk gezond ontbijten. Op zo’n 3.000 basisscholen vond ook het Burgemeestersontbijt plaats. Zo ook in Tholen !!!

In Tholen nodigde burgemeester Van de Velde-de Wilde schoolkinderen uit de buurt uit voor een gezamenlijk ontbijt in het stadhuis. In het restaurant van het imposante stadhuis van Tholen werden de leerlingen van de Juliana van Stolberschool uit Sint-Maartensdijk ontvangen door burgemeester G.J. van de Velde-de Wilde. De leerlingen brachten de burgemeester een ontbijt dat werd samengesteld op basis van de nieuwste richtlijnen van het Voedingscentrum en dit staat voor een gevarieerd en lekker ontbijt. Voor dit ontbijt doneerde de gemeente Tholen een symbolisch bedrag aan het Jeugdcultuurfonds, het goede doel van het Nationaal Schoolontbijt. Zoals dit landelijk is georganiseerd, hebben ook in Tholen lokale bakkers en supermarkten en verschillende andere partners dit mogelijk gemaakt.

Nadat de tafels gedekt waren en de leerlingen, leerkrachten en begeleidende ouders aan tafel zaten, werd de groep welkom geheten door de burgemeester. De burgemeester lichtte de uitnodiging voor de Juliana van Stolbergschool toe en benadrukte het belang van de doelstelling van de Schoolontbijt actie.
Het was voor de leerlingen bij de start van het ontbijt nog wat onwennig om in het decor van het stadhuisrestaurant te ontbijten met elkaar, onwennig ook vanwege de aanwezigheid van de burgemeester en ook de pers die daar foto’s van maakt. Maar de kinderen en andere aanwezigen lieten zich het ontbijt goed smaken en de sfeer werd dan ook steeds gezelliger. Eigenlijk vond iedereen het wel heel leuk zo met elkaar ontbijten!

Tijdens het ontbijt werden de kinderen door de burgemeester uitgenodigd vragen te stellen. En ja, die gelegenheid moet je dan ook waarnemen. De ene leerling vroeg of de burgemeester de school kan sluiten want hij heeft wel zin in vakantie! De ander vroeg of de ketting van de burgemeester zwaar is en hoeveel die dan weegt? Ook werd over en weer gekletst over elkaars hobby’s zoals zwemmen, fietsen, lezen, voetbal, enz. De burgemeester heeft van jongs af aan interesse in voetbal en zij wist hierover dan ook nog een bijzondere anekdote te vertellen.
In de groep was ook een leerling uit Polen aanwezig die hier al vier jaar woont. De burgemeester vroeg de leerling naar zijn ervaring en noemde daarbij de stedenband met Iława en meldt dat zij een paar keer in Polen is geweest. De burgemeester sprak zelfs een paar woorden Pools. Voor de burgemeester stond tijdens deze dag nog het Zeeuws dictee op de agenda, of zij hieraan mee ging doen wist ze nog niet zeker.

De leerlingen hadden geen vragen meer aan de burgemeester en dus werd het ontbijt afgesloten met een dankwoord van de burgemeester en van de vertegenwoordigster van de Juliana van Stolbergschool. In de hal van het stadhuis werd tijdens de groepsfoto de symbolische cheque voor de donatie aan het Jeugdcultuurfonds aan de leerlingen overhandigd.
Als na afloop aan de leerlingen gevraagd wordt hoe zij het ontbijt vonden dan zijn de reacties positief. Het ontbijt was lekker en sommige leerlingen hebben zelfs meer gegeten dan anders. Maar ja hoe kan het ook anders: het was gezellig samen met de meisjes en jongens uit de klas. Kijk maar naar de foto’s die gemaakt zijn door Rien Burgers!!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × vier =