Meekijken met pitches duurzaam Tholen

Bijna 40 inzenders maakten de afgelopen weken gebruik van de mogelijkheid om een goed idee, duurzaam initiatief of concreet project met de gemeenteraad van Tholen te delen. Dat alles naar aanleiding van een oproep eerder deze zomer, waarin inwoners werd gevraagd actief mee te denken aan manieren om Tholen naar een duurzame toekomst te helpen. De gemeenteraad wilde hiermee informatie voor het toekomstige duurzaamheidsbeleid verzamelen. Alle ideeën zijn door de kopgroep energiebalans bekeken; een achttal voorstellen worden op maandagavond 14 september en woensdagavond 16 september 2020 gepresenteerd. De presentaties kunnen gevolgd worden via een uitzending van Omroep Tholen.

Presentatie geselecteerde inzendingen

Op maandagavond 14 september a.s. zullen vier ideeën rondom het thema duurzame energie worden gepresenteerd. Drie hiervan zijn gericht op duurzame zonne-energie, de vierde betreft windenergie. Op 16 september komen vervolgens de presentaties: ‘de nieuwe generatie’, duurzame energie-lantaarnpalen’, ‘slimme mobiliteit’ en ‘duurzaamheid richting bouwen en wonen’ aan bod. De presentaties vinden plaats in het gemeentehuis van Tholen en starten om 19.00 uur. Vanwege maatregelen omtrent het coronavirus is het niet mogelijk hierbij persoonlijk aanwezig te zijn, maar wel kan iedereen de presentaties volgen via radio en TV verzorgd door Omroep Tholen.

Energiebalans

Wie denkt aan duurzaam, denkt al gauw aan een schoon milieu, groen, natuur en op een goede manier omgaan met brandstoffen. Duurzaam staat voor het voorzien in de levensbehoeften van nu, zonder de behoeften van de toekomst en toekomstige generaties tekort te doen. Voor het formuleren van nieuw Thools duurzaamheidsbeleid is door de gemeenteraad een kopgroep Energiebalans ingesteld. De kopgroep werkt aan een raadsvoorstel waar duurzaam Tholen op zou moeten inzetten op het gebied van energie & klimaat, mobiliteit, ondernemen & gedrag, bouwen & wonen en leefomgeving.

Expertmeetings

De kopgroep liet zich op 29 en 30 juni jl. al door diverse experts informeren over duurzaamheid tijdens zgn. expertmeetings. Tijdens deze meetings, die ook door Omroep Tholen werden uitgezonden, konden inwoners vragen over duurzaamheid indienen. Vervolgens zijn tijdens de zomer – de experts die zich bevinden onder de Thoolse inwoners – gevraagd naar hun duurzaam idee, initiatief of project. De raad wil hiermee in beeld krijgen wat er onder de bevolking leeft over dit onderwerp.

PITCHES

Maandag 14 september

19.05 – 19.35 uur: zonne-energie op Tuttelhoek

19.40 – 20.10 uur: zonneakker in de Weihoek

20.25 – 20.55 uur: zonnepanelen in een legkippenuitloop

21.00 – 21.30 uur: dorpsmolen Sint Philipsland

Woensdag 16 september

19.05 – 19.35 uur: ‘de nieuwe generatie’

19.40 – 20.10 uur: energieneutrale lantaarnpalen

20.25 – 20.55 uur: slimme mobiliteit

21.00 – 21.30 uur: duurzaam wonen en bouwen

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twaalf − 2 =