Home Nieuws Liefdesbaby van Zeeuwse zeearenden geringd

Liefdesbaby van Zeeuwse zeearenden geringd

466
0

Vogelaars hebben maandag een jonge zeearend geringd in de Slikken van de Heen, een natuurgebied bij Sint-Philipsland. Het werk duurde een klein uur en werd in de gaten gehouden door de oudervogels die hoog boven het nest bleven cirkelen. Het jong is een gezond meisje van zeven pond.

‘Een van onze medewerkers is in de boom met het nest geklommen’, vertelt Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap, de terreinbeheerder. ‘Hij heeft het dier in een linnen tas naar beneden laten zakken en daar is ie gemeten, gewogen en geringd. Vervolgens is het weer op het nest gezet.’

De ring is zo groot dat de aangebrachte codering vanaf de grond met een goede verrekijker te zien is. “Het doel van het ringen is dat we vogels kunnen blijven volgen en zien hoe ze zich verspreiden’, legt Klootwijk uit.
De jonge zeearend is vier tot vijf weken oud. Ze is de eerste nakomeling van haar ouders die sinds vorig jaar verkering hebben. In 2018 kreeg de vadervogel ook een jong, maar toen nog met een andere partner.

Klootwijk verwacht dat het dier half juli zal uitvliegen. De jonge zeearend is daarna nog zo’n twee maanden afhankelijk van haar ouders voordat ze zelfstandig kan jagen.
Ons land telt ruim twintig broedparen. Het Fluplandse koppel is het enige broedpaar in Zeeland. Zeearenden zijn uit de kluiten gewassen vogels. Volwassen exemplaren hebben een spanwijdte van twee en een halve meter en worden daarom ook wel “vliegende deuren” genoemd.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zestien − 11 =