Leeuwarden een week lang in het Zeeuws

Leeuwarden zet als culturele hoofdstad in op taalvariatie. In de eerste tien weken van het talenprogramma staan alle streektalen en dialecten van Nederland een week lang centraal! De ene streektaal geeft de fakkel door aan de andere en dat tien weken lang. Eind mei is het de beurt aan de Zeeuwse dialecten. Zij nemen de fakkel over van de Groningers.

Taalpaviljoen MeM is de ‘huiskamer’ van Lân fan taal waarin kleine talen uit Europa, streektalen en
-dialecten uit Nederland en minderheidstalen uit Leeuwarden van april tot en met oktober centraal staan.

Zondag 27 mei 2018
Een zoektocht naar de toekomst van je moedertaal | Hoe kunst en wetenschap het Gronings-Zeeuws dialect) onbedoeld beïnvloeden. Met Goffe Jensma, Bernard Gepken en zangeres Marlene Bakker voor Groningen en Veronique De Tier en verteller Sankie Koster voor Zeeland.

Marlene Bakker is een opvallende verschijning in het Groningstalige circuit. Jong, vrouw, eigenzinnig en gezegend met een prachtige stem. Op de rockacademie in Tilburg zong Marlene met name Engelstalig. Daardoor werd zij zich erg bewust van haar eigen roots en ging ze zich verdiepen in het Gronings en de Groningse muziek. Tijdens haar zoektocht, die ze zondag 27 mei zal voortzetten, ging ze ook op zoek naar de toekomst van het Gronings. Samen met Jan Glas (schrijver/dichter), prof. dr. Goffe Jensma en het publiek gaat Marlene op zoek naar de toekomst van het Gronings.

De situatie van het Gronings wordt gespiegeld aan die van het Zeeuws. Vertelster Sankie Koster treedt al jarenlang op als verteller. In al haar werkzaamheden speelt taal een belangrijke rol. Ze speelt dan ook graag met talen, zoals haar moedertaal, het Zeeuws. Vanuit Zeeland wordt Koster geflankeerd door Veronique De Tier, adviseur streektalen van de SCEZ.

Donderdag 31 mei 2018
Een gezamenlijk programma van Broeder Dieleman, zanger en muzikant uit Zeeland en dichter Tsead Bruinja uit Fryslân.
Broeder Dieleman (Land van Axel, 1976) is een muzikant, zanger en dichter die op geheel eigen wijze zijn persoonlijke folklore omzet in inventieve liedjes en verhalen. Hij bracht sinds 2012 drie voltallige albums uit met daarnaast nog een keur aan liederen in opdracht, soundtracks en singles. Hij speelde op podia en festivals door heel Europa en is een fervent samenwerker. Voor deze gelegenheid zal de Friese schrijver, zanger en dichter Tsead Bruinja hem vergezellen.

Zondag 3 juni 2018
Op zondag 3 juni geeft Zeeland de fakkel door aan de Stellingwerven.
Van Zoutelande naar de Stellingwerven: muziek en verhalen over en in het Zeeuws en het Stellingwerfs.
De stellingwerver band ‘De scheve Schaatsband’ en verteller Sankie Koster brengen samen verhalen en muziek in het Stellingwerfs en het Zeeuws.

Zaterdag 8 juni 2018
De tien weken worden afgesloten met de jaarlijkse streektaalconferentie van de Stichting Nederlandse Dialecten op 8 juni. Deze conferentie heeft als thema ‘de (on)zin van taal- en dialectpromotie’.

Meer informatie op https://nederlandsedialecten.org en https://www.fryske-akademy.nl/nl/snd2018.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

twee × 2 =