Home Nieuws Landelijke Opschoondag – Wordt weer verliefd op je buurt!

Landelijke Opschoondag – Wordt weer verliefd op je buurt!

746
0

Zwerfkapjes en ander werfafval opruimen? Leen een grijper en hesje bij de gemeente!

Zaterdag 20 maart is de Landelijke Opschoondag. Vanwege de coronamaatregelen kan deze niet zoals in andere jaren georganiseerd worden. Daarom stelt de gemeente Tholen aan inwoners die zwerfafval willen ruimen, afvalgrijpers, speciale zwerfafval-opruimzakken en veiligheidshesjes van Schoon Zeeland beschikbaar. Geïnteresseerden kunnen via www.tholen.nl de materialen aanvragen. Op afspraak kan dit vervolgens worden afgehaald in het gemeentehuis in Tholen. De grijper en het veiligheidshesje kunnen hier ook weer worden ingeleverd.

Rondslingerende mondkapjes en ander zwerfafval zijn veel mensen een doorn in het oog. In coronatijd wordt veel gewandeld en veel mensen vinden het leuk en nuttig om – al wandelend – zwerfafval te rapen. De gemeente Tholen wil deze initiatieven graag ondersteunen. Daarmee haakt de gemeente aan bij de landelijke campagne #mondkapjegeenzwerfkapje van Nederland Schoon en de Plastic Soup Foundation en de Landelijke Opschoondag.

Aan de slag
Inwoners die het materiaal hebben opgehaald, kunnen in de eigen omgeving, op een zelfgekozen moment aan de slag gaan. Met de grijper hoeft het zwerfvuil niet met de handen opgepakt te worden, maar kan het zo in de zwerfafval-opruimzak gestopt worden die uiteindelijk in een openbare afvalbak of thuis in de grijze container gegooid kan worden. Per persoon is maximaal één grijper beschikbaar (ook maximaal één per gezin). Voor de actie geldt: zolang de voorraad strekt. De materialen kunnen gratis geleend worden. De grijper en het hesje kunnen naderhand weer in het gemeentehuis worden ingeleverd. Uiteraard is het van belang dat ook tijdens het ruimen van zwerfafval de coronamaatregelen in acht worden genomen.

Mag het ietsje meer zijn?
De gemeente Tholen zoekt inwoners die net iets meer willen doen dan alleen opruimen. We zijn op zoek naar:

  • een Thoolse ambassadeur van Schoon Zeeland: In de kern zijn ambassadeurs het aanspreekpunt voor vragen rondom schoonmaakinitiatieven. Samen met de gemeente bekijken zij de behoeftes in de buurt om schoonmaakinitiatieven (coronaproof) te organiseren.  Geïnteresseerde inwoners kunnen contact opnemen met de gemeente Tholen.
  • inwoners die willen bijdragen aan een oplossing voor zwerfafval. De gemeente vraagt deze inwoners de Literatti-app te gebruiken. Met deze app kan het gevonden en opgeruimde afval vastgelegd worden via de smartphone. De gegevens worden verzameld en gebruikt voor onderzoek naar zwerfafval, waarbij ook gezocht wordt naar structurele, effectieve oplossingen. Zo kan het zwerfafvalprobleem bij de bron worden aangepakt.

NME Zeeland
Samen de vijf Zeeuwse centra voor natuur- en milieueducatie (NME Zeeland) bindt de gemeente Tholen de strijd aan tegen het zwerfvuil. NME Zeeland is samen met de 13 gemeenten al enkele jaren betrokken bij de campagne Schoon Zeeland. Die campagne is bedoeld om inwoners en toeristen bewust te maken van de waarde van een schone provincie, zonder zwerfafval. Dat doen de NME-centra met opruimacties, zoals deelname aan Schone Schelde, met gastlessen en workshops voor basisscholen en kinderopvang in Zeeland en met het beschikbaar stellen van opruimmaterialen want een Schoon Zeeland ligt voor het oprapen.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

1 × 3 =