Home Nieuws Lampionnenoptocht in Tholen in teken van 77 jaar vrijheid.

Lampionnenoptocht in Tholen in teken van 77 jaar vrijheid.

635
0

De Lampionnen- en Lichtjestocht die dit jaar door Stichting Tholen Sterk wordt georganiseerd op zaterdag 30 oktober valt samen met de exacte datum van de bevrijding van Tholen, nu 77 jaar geleden. Een reden om extra feestelijk, maar ook thematisch uit te pakken met deze tocht. Deelname van twee militaire voertuigen, de aanwezigheid van veteranen en bijzondere muzikale omlijsting van wel 3 muziekverenigingen.

De lampionnenoptocht wordt geopend met 2 militaire voertuigen waarbij de 3 van de 4 Thoolse veteranen Gilles de Kok, Jo Deurloo en Ad Lindhout hopelijk in goede gezondheid centraal zullen staan. Dit evenement kan beschouwd worden als een voorproefje van de viering van de bevrijding tijdens de Havendagen Tholen 2022 in juni.

Ook de muziekkorpsen zijn op het thema aangepast. Naast Muziekvereniging Concordia uit Tholen zullen namelijk de Breda City Pipes and Drums uit Breda en de Deltaband uit Vlissingen deelnemen.
Laatstgenoemde muziekverenigingen treden regelmatig op in binnen- en buitenland.

De doedelzakband is opgericht in 2015 en draagt de tartan “Scottish National Tartan”. Deze tartan is ontworpen in Schotland in 1993 als de nationale tartan. De tartan bestaat uit de kleuren groen, blauw, wit en rood. Het blauw en wit in de tartan representeren de nationale vlag van Schotland (St. Andrews). Bij de bevrijding van Nederland spelen doedelzakbands een bijzondere rol. Met de geallieerde troepen die tussen september 1944 en juni 1945 Nederland bevrijdden, kwamen ook de militaire doedelzakbands van de Schotse en Canadese regimenten. Vele Nederlanders maakten kennis met de mannen in kilt en het typische geluid van de Great Highland Bagpipe, zoals de doedelzak officieel wordt genoemd. Die kennismaking zou leiden tot de oprichting van vele doedelzakbands in Nederland.

De Deltaband is opgericht in 1945 als een drum- en signaalafdeling ter ondersteuning en begeleiding van de marsoptredens van het Koninklijk Harmonieorkest “Ons Genoegen”. Op 13 april 1967 werd de drumband omgevormd tot een trompetterkorps.
Het korps staat onder leiding van tamboer-maître Jeffrey Smeerdijk. De Deltaband was in 2016 ook al te gast tijdens de taptoe in Tholen ter gelegenheid van 650 jaar stadsrechten.

Het wordt een indrukwekkende optocht waarin de kleuren rood, wit en blauw centraal zullen staan. De oproep is dan ook aan alle deelnemers om je zoveel mogelijk in de die kleuren te kleden. Ook de lampionnen die Tholen Sterk via de scholen verstrekt zullen van de Nederlandse driekleur zijn. Om het nog feestelijker te maken wordt aan iedereen – die op de route van de optocht woont – gevraagd de Nederlandse vlag uit te hangen tijdens de optocht.

De optocht start om 19.00 uur en zal circa 45 minuten duren en zal als volgt zijn:
Zoekweg, Molevlietsedijk, Machteld van Gelrestraat, Prins Clauslaan, Ten Ankerweg, Bastion, Wal, Kaaij, Bosstraat, Paulinastraat, Markt, Molenvlietsestraat, Molenvlietsedijk om weer te eindigen op de Zoekweg.

Wanneer er led-sticks besteld zijn, dan kunnen deze op 30 oktober tussen 18.15 en 18.45 uur opgehaald worden bij het ophaalpunt (parkeerplaats Zoekweg) te herkennen aan de Tholen Sterk vlag. De prijs per led-stick is € 1,- dat contant kan worden afgerekend. Van tevoren bestellen wordt wel gewaardeerd en geadviseerd. Meedoen is GRATIS! Dus heb je een eigen lampion voorzien van alleen elektrische verlichting? Sluit gewoon aan! Iedereen uit de gemeente Tholen is welkom!

Stichting Tholen Sterk vraagt om geduld en respect tijdens dit bijzondere evenement. We hebben samen de verantwoordelijkheid voor welzijn en veiligheid van de deelnemers én de andere weggebruikers. Luister ALTIJD naar instructies van de verkeersregelaars. Aan de overige weggebruikers vragen we geduld: door de lange stoet zullen de wegen wat langer geblokkeerd zijn. De volwassenen nemen de eigen verantwoordelijkheid bij deelname aan de optocht. Stichting Tholen Sterk zorgt voor Rode Kruis medewerkers en verkeersregelaars.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

13 + tien =