Home Nieuws Kraanvogels vinden Sint Philipsland ongeschikt om hun jongen op te voeden

Kraanvogels vinden Sint Philipsland ongeschikt om hun jongen op te voeden

369
0

De kraanvogels die eind vorig jaar neerstreken in een natuurgebied op Sint Philipsland zijn met de noorderzon vertrokken. Daarmee is de hoop vervlogen dat ze zich in Zeeland zouden voorplanten. Dat doen ze nu waarschijnlijk in Scandinavië, hun eigenlijke broedgebied.

In december werd een groep van vijf volwassen dieren ontdekt op de Slikken van de Heen. Het leek ze prima te bevallen en natuurbeheerder het Zeeuwse Landschap verheugde zich al heel voorzichtig op beschuit met muisjes.

“Ze hebben een voorkeur voor wetlands en voor rust. Dat maakt het Krammer-Volkerakgebied een geschikte omgeving voor kraanvogels”, zo redeneerde Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap destijds.

Maar helaas, de kraanvogels kozen vorige maand het luchtruim en niemand heeft ze meer teruggezien. “Misschien zijn ze verstoord, of misschien dat ze plek toch niet goed vonden”, zegt Marcel Klootwijk van het Zeeuwse landschap. “Dat blijft gissen.”

De vogels die ruim een meter groot worden planten zich voort in noordelijke gebieden en ze overwinteren in Zuid-Spanje en Afrika. Bij een stevige oostenwind drijven ze onderweg soms af waardoor ze ook in onze regio zijn te zien. In Nederland broeden ze alleen in Drenthe.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

vijftien + veertien =