Home Nieuws Kraanvogels gaan mogelijk broeden in natuurgebied Flupland

Kraanvogels gaan mogelijk broeden in natuurgebied Flupland

1354
0

Een groep kraanvogels zorgt sinds enige tijd voor opwinding bij het Zeeuwse landschap. Vijf vogels bivakkeren sinds december op de Slikken van de Heen. De landschapsbeheerder hoopt dat ze gaan broeden.

Kraanvogels zijn herkenbaar aan hun majestueuze vlucht en trompetterende roep. Ze worden wel vaker gesignaleerd in het Krammer-Volkerak als ze op doortocht zijn. Het gaat dan om exemplaren die broeden in Scandinavië en overwinteren in Zuid-Spanje. De vogels die in het gebied een tijdje blijven plakken, zijn doorgaans jonge dieren die in het voorjaar arriveren.

Waar de huidige groep vandaan komt weet Marcel Klootwijk van het Zeeuwse Landschap niet. “Ze zijn niet geringd, maar het zijn volwassen vogels die er al een tijd zitten. Dat vergroot de kans dat ze op de Slikken van de Heen blijven om zich voort te planten.”

In 2001 is voor het eerst in 250 jaar een broedend paartje kraanvogels gesignaleerd in Nederland. Het aantal broedparen breidt zich sindsdien gestaag uit. De vogels hebben een voorkeur voor zogeheten wetlands en voor rust en dat maakt het Krammer-Volkerakgebied een geschikte omgeving voor kraanvogels met amoureuze plannen.

Het Zeeuws Landschap blijft de nieuwe groep monitoren. Of medewerkers van de landschapsbeheerder eventuele nesten zullen ontdekken is trouwens nog de vraag. “Hoe groot die kraanvogels ook zijn, ze weten zich heel goed te verstoppen”, zegt Klootwijk.
De Slikken van de Heen zijn niet toegankelijk voor het publiek.

kraanvogels op de slikken van de heen. 2 januari 2022

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in