Komt gezondheidszorg voor Tholenaren in gevaar?

Iedere Nederlander mag vertrouwen op betrouwbare en goede zorg. Hiervoor zijn Nederlanders verplicht verzekerd met in ieder geval een basisverzekering. Door zorgverzekering vergelijken kan eventueel nog gekozen worden voor een goedkopere basisverzekering of aanvullende verzekering. Maar hoe zit het met betrouwbare zorg voor de Tholenaren, nu het dichtstbijzijnde ziekenhuis gaat verhuizen?

Tholen tussen wal en schip
De stad Tholen ligt op het voormalige eiland Tholen in de provincie Zeeland. De stad ligt direct tegen het Schelde-Rijnkanaal, dat de grens vormt tussen de provincies Zeeland en Noord-Brabant. Zeeland heeft het betreffende de gezondheidszorg altijd al lastig gehad. Geografisch ligt Zeeland niet handig. Veel jongeren trekken weg uit Zeeland, waardoor de vergrijzing hier snel en hard toeslaat. Dit is ten eerste al te merken aan het enorme huisartsentekort in de provincie. Jonge afgestudeerde huisartsen kiezen liever voor een huisartsenpraktijk in de Randstad, dan in het afgelegen Zeeland. Vele dorpen in Zeeland hebben geen huisartsenpraktijk meer. Dit geldt ook voor Tholen. Tholen heeft rond de 8.000 inwoners en een hoog percentage ouderen. Tholen valt net tussen wal en schip. Het ziekenhuis voor spoedeisende hulp in Goes is te ver weg, waardoor de Tholenaren vooral gebruik moeten maken van het Bravis ziekenhuis in Bergen op Zoom. Ook voor de huisartsenpost moeten de Tholenaren naar Bergen op Zoom. Maar niet voor lang meer. Vanaf 2025 verhuizen zowel het Bravis ziekenhuis als de huisartsenpost naar Roosendaal.

Nieuwe locatie voor het Bravis ziekenhuis
Het Bravis ziekenhuis heeft twee hoofdvestigingen in zowel Roosendaal als Bergen op Zoom. Het ziekenhuis heeft het voornemen om de zorg nog beter te laten aansluiten op de patiënten, maar dit is lastig met twee verschillende locaties. Bepaalde specialismen zitten op de locatie in Roosendaal en andere afdelingen weer in Bergen op Zoom. Dit bevordert niet de samenwerking tussen de afdelingen, helemaal niet voor patiënten die met meerdere specialismen van doen hebben. Er is daarom gekozen om een volledig nieuw ziekenhuis te bouwen in Roosendaal. In navolging van dit besluit heeft ook de huisartsenpost in Bergen op Zoom besloten om te verhuizen naar Roosendaal.

Waarom is de verhuizing niet handig voor Tholen?
De afstand tot Roosendaal is de belangrijkste reden waarom Tholen niet blij is met de verhuizing van het Bravis ziekenhuis. Niet alleen voor reguliere zorg voor de Tholenaren, helemaal ook voor spoedeisende hulp per ambulance. De wettelijke aanrijtijd is 45 minuten. Voor de stad Tholen is dit nog haalbaar. Maar er zijn meerdere dorpen rondom Tholen, waarbij de aanrijtijd 40 minuten is. Dit is op het randje en zal zeker overschreden worden als er omleidingen zijn. De beslissing om te verhuizen is al definitief genomen, ondanks dat de Thoolse gemeenteraad de nodige zorgen heeft geuit. Het lijkt er dus op dat de Tholenaren er zich op moeten voorbereiden dat ze vanaf 2025 nog verder moeten reizen voor hun zorg.

(advertentie)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

veertien − 1 =