Klimaatbuffer Oesterdam geschikt voor biobouwer klein zeegras

De vondst van Klein watergras op de klimaatbuffer Oesterdam geeft aan dat deze betrekkelijk nieuwe zandplaat nu al geschikt is voor deze kwetsbare en zeer belangrijke onderwaterplant in de Oosterschelde.

“Niets vermoedend stap je zo op een stukje zeegras” aldus onderzoeker Brenda Walles van Wageningen Marine Research. Zij liep vorige week tijdens de monitoring op de Oesterdam tegen Klein zeegras aan. Een bijzondere deltasoort met vele functies; de onderwaterplant levert belangrijk leefgebied voor vele soorten dieren, wortelt als enige plant in het zand en levert een bijdrage aan de waterkwaliteit. Grote velden fungeren daarnaast als kraamkamer en schuilplaats voor vis- en schelpdiersoorten.

Eric van Zanten van Rijkswaterstaat: “Ik was blij verrast toen ik van de waarneming hoorde. Eind 2013 hebben we voor de Oesterdam een zandlichaam aangelegd om de zandhonger in de Oosterschelde tegen te gaan, de kustveiligheid te vergroten en de natuur te verbeteren. Dat deze plek nu geschikt is voor watergras, een soort die de afgelopen decennia enorm achteruit is gegaan, is fantastisch nieuws.” Rijkswaterstaat werkt op andere plekken in de Oosterschelde en Grevelingen aan de herintroductie van Groot zeegras. De praktijk leert dat het moeilijk is om zeegrasvelden te herstellen. Dit maakt de ontdekking van dit nieuwe, natuurlijke zeegrasveld extra bijzonder.

Zeegras (Zostera), Zeegrasfamilie (Zosteraceae), Alismatales, Eenzaadlobbigen (Liliopsida), flora, zeegras, waterplant – Uithuizerwad, Uithuizen, wadden kust, Groningen, Nederland, Europa, Uithuizerwad

Boswachter Paul Begijn: “Klein zeegras ziet er misschien wat saai uit, maar is heel belangrijk op slikken en platen: het vormt een belangrijk leefgebied voor veel verschillende onderwaterdieren en is een biobouwer die het milieu om zich heen verbetert. Herstel van deze onderwaterplant is zeer belangrijk voor een gezonde en rijke Oosterschelde.” Van oudsher kwam deze deltaplant veel voor in de Oosterschelde, maar is de afgelopen decennia, wereldwijd, hard achteruit gegaan. De plant komt nu alleen voor in Zeeuwse zeearmen en de Waddenzee. In de Waddenzee werken Rijkswaterstaat, Natuurmonumenten en andere partijen al jaren samen aan het herstel van zeegrasvelden.

One thought on “Klimaatbuffer Oesterdam geschikt voor biobouwer klein zeegras

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

elf − vijf =