Home Nieuws Kees Jansma opent het kreeftenseizoen

Kees Jansma opent het kreeftenseizoen

779
0

Zierikzee – Op donderdag 28 maart zal Kees Jansma het Oosterscheldekreeftenseizoen 2019 officieel gaan openen. De bekende sportverslaggever, die heeft besloten te stoppen met zijn werk, heeft Nederland jarenlang voorzien van nationale- en internationale sportverslagen. “Voor ons is dat een uitstekende reden om hem als eregast uit te nodigen om de eerste Oosterscheldekreeft in ontvangst te nemen”, aldus Luit Ezinga, voorzitter van de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft.

Later op de dag zal de bondscoach van het Nederlands elftal Ronald Koeman, de eerst gevangen Oosterscheldekreeft uit handen van eregast Kees Jansma in ontvangst nemen. Koeman zal als veilingmeester op de kreeftenmijn in Colijnsplaat, de eerste kreeft veilen voor de stichting Support Casper. Een stichting die zich inzet voor onderzoek naar alvleesklierkanker. Volgens de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft hangt er dit jaar dus rondom de opening van het kreeftenseizoen een hele sportieve ambiance.

Ambassadeurs en landenvertegenwoordigers
Voor de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen hebben een records aantal ambassadeurs en landenvertegenwoordigers zich aangemeld.
In willekeurige volgorde:

1. Hare Excellentie de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden te Brussel, mevrouw Maryem van den Heuvel
2. Hare Excellentie de Ambassadeur van Oostenrijk, mevrouw Heidemaria Gürer
3. Zijne Excellentie de Ambassadeur van Duitsland, de heer D. Brengelmann
4. Zijne Excellentie de Ambassadeur van Israël, de heer Aviv Shir-On
5. Zijne Excellentie de Ambassadeur van de Republiek Indonesië, de heer I Gusti Agung Wesaka Puja
6. Deputy Head of Mission Counsellor van de Republiek Chile, de heer Jaime Moscoso
7. Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden (Antwerpen), de heer Bert van der Lingen
8. Vlaamse Vertegenwoordiging/Belgische Ambassade, de heer Filip D’Havé

De eerste kreeftenfuiken zullen gelicht worden door:
1. Vlaamse Vertegenwoordiging/Belgische Ambassade te Den Haag, de heer Filip D’Havé
2. Hare Excellentie de Ambassadeur van het Koninkrijk der Nederlanden te Brussel, mevrouw Maryem van den Heuvel
3. Consulaat-Generaal van het Koninkrijk der Nederlanden te Antwerpen, de heer Bert van der Lingen
4. Commissaris van de Koning van de Provincie Zeeland, de heer Han Polman

Volgens de Zeeuwse kreeftenvissers zal de aanvoer dit jaar in het begin van het seizoen beter op gang komen dan vorig jaar. Toen was de aanhoudende kou daar debet aan. Kreeften beginnen namelijk pas bij een watertemperatuur van 6 graden te lopen. Dit jaar is de temperatuur van het water stukken hoger. Het kreeftenseizoen loopt elk jaar vanaf de laatste donderdag in de maand maart tot en met 15 juli. Dat betekent niet dat Oosterscheldekreeft nadien niet meer in de restaurants te verkrijgen is. Afhankelijk van de aangelegde voorraden is deze ook na 15 juli nog te eten. Een telefoontje vooraf wordt geadviseerd. Alleen de vissers mogen na 15 juli geen kreeften meer aan wal brengen.

Kreeftenkoningin 2019
Ook dit jaar was er voor de derde keer een kreeftenkoningin. Helaas maakt de Stichting Promotie Oosterscheldekreeft bekend dat zij vanwege familiaire omstandigheden verhinderd is bij de opening.

DNA-structuur
Sinds een aantal jaren komen de kreeften ook uit de Grevelingen en het Veerse Meer, dit zijn afstammelingen van de Oosterscheldekreeft. Circa twintig kreeftenvissers zijn actief op deze wateren. Hoe verser deze Zeeuwse lekkernij gegeten wordt, des te lekkerder hij is. Oosterscheldekreeft -die kenners wel de Rolls Royce onder de kreeften noemen-wordt dan ook bij voorkeur in Zeeland gegeten; na de vangst kan de kreeft vrijwel direct geserveerd worden.

Uit wereldwijd onderzoek is gebleken dat de Oosterscheldekreeft in een vrij geïsoleerde populatie leeft. Veel kreeften sterven als gevolg van de sterke schommelingen in het zoutgehalte en de temperatuur van de Oosterschelde. De populatie wordt telkens opnieuw opgebouwd vanuit de sterke kreeften die deze schommelingen weten te overleven. De kreeftenpopulatie in de Oosterschelde heeft daardoor een andere DNA-structuur dan kreeften elders in Europa. Deze afwijkende DNA-structuur zorgt voor hun fijne en zachte smaak.

Kring van de Kring van de Oosterscheldekreeft
Een exclusief product als de Oosterscheldekreeft moet je koesteren. Daarom besloot in het jaar 2000 een aantal gerenommeerde restaurants uit heel Zeeland hun expertise en ervaring te bundelen in de “Kring van de Oosterscheldekreeft”. Dit jaar telt de “Kring van de Oosterscheldekreeft” maar liefst 16 restaurants. Alle restaurants bieden een speciaal driegangen kreeftenmenu aan voor een vaste prijs van € 64,50, passend bij de keuken die zij voeren. De restaurants met hun kreeftenmenu’s zijn terug te vinden in het kreeftenboekje (verkrijgbaar bij de Zeeuwse VVV’s) en op de website: www.oosterscheldekreeft.nl

De deelnemende restaurants zijn:
1. Strandrestaurant Our Seaside uit Renesse
2. Hostellerie Schuddebeurs uit Schuddebeurs
3. Brasserie Maritime uit Zierikzee
4. Brasserie Sailor’s Inn uit Bruinisse
5. Restaurant Oesterbeurs uit Yerseke
6. Restaurant het Binnenhof uit Goes
7. Restaurant de Korenbeurs op landgoed Rijckholt uit Geersdijk
8. Auberge de Campveerse Toren uit Veere
9. Bistro de Kluiver uit Breskens
10. Auberge des Moules uit Philippine
11. Strandpaviljoen Zuid-Zuidwest uit Renesse
12. Seafarm restaurant uit Kamperland
13. Proeflokaal d’Ouwe Smisse uit Zonnemaire
14. Restaurant De Proeverij uit Zierikzee
15. Restaurant Napoleon uit Hulst
16. Bistro Beaufort uit Cadzand

Kreeftenbier
Nautilus White Lager van Maximus

Vandaag is ook onder de naam Nautilus voor het eerst een speciaal passend Oosterscheldekreeftenbier gelanceerd om de kreeftmenu’s van de Kring van de Oosterscheldekreeft te begeleiden. Het bier, een White Lager, is ontwikkeld door Maximus Brouwerij, een gepassioneerde en onafhankelijke brouwerij uit Utrecht. Nautilus White Lager is een sprankelend, ondergistend tarwebier dat tussen een Lager en een Witbier in zit. Het bier smaakt fris met Citrus accenten en heeft natuurlijke zoetigheid en een licht bittertje dat perfect bij het kreeftenvlees smaakt, terwijl het romige van de tarwe erg goed combineert met het vettige van sauzen. Het is een toegankelijk bier en afgestemd op de verschillende Oosterscheldekreeftmenu’s. De Zeeuwse mouten waarmee het is gebrouwen zijn afkomstig van mouterij ‘The Swaen’ in Kloosterzande.

Kreeftenwijn 2019
De kreeftenwijn van dit jaar is afkomstig van het wijnhuis Lapostolle uit Chili. Dit wijnhuis is opgericht door de familie Marnier Lapostolle. Zij staan voornamelijk bekend om het wereldbekende likeurmerk Grand Marnier, maar maken ook al generaties lang prachtige wijnen. De familie hanteert hierbij dezelfde compromisloze benadering van kwaliteit als bij de succesvolle likeur. Ze gebruiken Franse expertise op de fijne, Chileense grond en streven ernaar om ieder aroma vanuit de druif terug te laten komen in de wijn.

De Lapostolle Grand Selection Chardonnay zal dit seizoen de Oosterscheldekreeftmenu’s versterken. Deze bijzondere Chardonnay wordt gemaakt in de zogenaamde Casablanca Valley, een koeler gebied aan de kust van Chili. Hij is lichtgeel van kleur en kent zeer expressieve aroma’s. Je proeft en ruikt de zoete sporen van tropisch fruit, bloemen en een vleugje eikenhout. De wijn heeft een mooie zuurgraad, ronde structuur en lange, frisse afdronk.

Kreeftenetiket
Dit jaar is het kreeftenetiket ontworpen door de 76-jarige amateurkunstenares Bep Rook-Schot. Een kunstenares die zelf alles weet (en eet) over vis en schaal-en schelpdieren. Ze is een dochter van vissersfamilie Schot uit Zierikzee.

Bep schildert al tientallen jaren voor haar plezier. Opdrachten aannemen, daar deed ze niet aan. Tot ze er één van haar dochter kreeg. De man van haar dochter wilde namelijk graag een kreeftenschilderij. Of ‘Ma’ die kon maken voor zijn verjaardag? Bijna alle familieleden hebben wel iets van (o)ma hangen en de betreffende schoonzoon was onder de indruk van haar werk. Hij grapte altijd over het feit dat hij wel eens een ‘echte Rook’ wilde hebben. En zo geschiedde, Bep ging de uitdaging aan en tijdens haar schilderlessen bij kunstenares Sil van Mil zette ze de kreeft op het doek, met op de achtergrond de iconische Zeelandbrug. Ze haalde zelfs klappers (zeewier) langs de dijk, om ze zo goed mogelijk na te kunnen schilderen. Veel meer had ze niet nodig, want als dochter van een visser heeft ze in haar leven al heel wat kreeften gezien.

Bep Rook heeft een hand voor dieren en landschappen en dat is terug te zien in al haar schilderijen. Het kreeftenschilderij prijkt ondertussen al sinds 2017 aan de muur bij haar dochter en schoonzoon, maar wat Bep niet weet is dat haar schilderij dit jaar is uitgekozen als kreeftenwijnetiket. Verrassing!

Hoge media-opkomst
Ook dit jaar is de mediaopkomst nog nooit zo hoog geweest. Ruim 95 journalisten, bloggers en vloggers uit België en Nederland hebben zich aangemeld voor de officiële opening van het Oosterscheldekreeftenseizoen op donderdag 28 maart, waaronder Tv-zenders uit België en Nederland. Heden ochtend zijn door het programma “Goede Morgen Nederland” tussen 7 en 9 uur livebeelden uitgezonden op NPO 1.

Op woensdag 27 maart heeft communicatieadviesbureau Junction Communication uit Zierikzee (ook projectleider van de kreeftenopening) in opdracht van de gemeente Schouwen-Duiveland een eendaagse persreis georganiseerd in Renesse. Renesse is één van de meeste bekende vakantiebestemmingen van Nederland. Het dorp ondergaat momenteel een metamorfose. De journalisten werden tijdens deze reis hiervan op de hoogte gebracht. Daarnaast werden ook een ambachtelijke Keurslager, een vishandelaar en Slot Moermond bezocht. De journalisten verbleven in luxe chalets op camping de Julianahoeve.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

14 − acht =