Je lening goedkoper maken, juist in corona tijd

Als gevolg van de coronacrisis en de harde Lock down loopt de economie schade op. Voor consumenten is het daarom goed om eens kritisch naar de inkomsten en uitgaven te kijken. Wat blijkt? Velen hebben een lening met een hoge rente lopen. Je lening goedkoper maken is juist in corona tijd een goed idee. Al helemaal nu de rente historisch laag staat.

De economie en je inkomsten
Wat hebben economische ontwikkelingen met je inkomsten te maken? Veel, want wanneer het slecht gaat met de economie is de kans klein dat je inkomen stijgt. Daarnaast kan alles zomaar duurder worden, waardoor je op de eindstreep minder te besteden hebt.
Zit je aan een dure lening vast, dan hakt dit er maandelijks flink in. In het verleden sloten consumenten makkelijk een lening met een rente van 8% of meer af. Terwijl de rentes tegenwoordig al onder de 4% zijn gedaald.

Je lening goedkoper maken? Enkele aandachtspunten
De rente heeft decennialang nog nooit zo laag gestaan. Daarom is het interessant om een lening af te sluiten of bestaande leningen goedkoper te maken. Dit laatste wordt ook wel een lening oversluiten genoemd. Voordat iedereen linea recta zijn lening gaat oversluiten zijn er wel enkele aandachtspunten.

Rentes goed met elkaar vergelijken
Ondanks de historisch lage rente is het helemaal geen gek idee om toch een vergelijking te doen. Waar de ene kredietaanbiedenr een rente vanaf 4% hanteert komt de ander met een vanaf rente van 3,5%. Dat scheelt echt wel, al helemaal wanneer het om een flink bedrag gaat.

Persoonlijke lening of doorlopend krediet
Slimme consumenten kunnen zeker goedkoop lenen, maar dit vraagt wel wat voorbereiding. Bijvoorbeeld de keuze maken tussen een persoonlijke lening of doorlopend krediet. De persoonlijke lening is namelijk goedkoper. Deze heeft een vaste rente en looptijd. Voordeel hiervan is dat het wat meer zekerheid biedt, iets dat ten tijde van een economische crisis wel belangrijk is.

Het doorlopend krediet is interessant voor consumenten die vaker geld nodig denken te hebben. Bijvoorbeeld voor een langdurige verbouwing. Maar ook wanneer er meerdere uitgaven op de planning staan. Het doorlopend krediet heeft een hogere rente en een variabele looptijd (maximaal 15 jaar).

Dit soort dingen bepalen hoeveel rente je uiteindelijk betaalt. Bij de meeste aanbieders is het mogelijk om een soort proefberekening te maken. Je ziet dan direct wat de maandlasten zijn, uitgesmeerd over meerdere jaren.

Meerdere leningen samenvoegen
Je lening goedkoper maken is theoretisch zo gebeurd. In praktijk worden er vaak wat dingen vergeten. Veel mensen hebben meerdere leningen lopen. Denk maar eens aan een lening bij een postorderbedrijf, een televisie kopen op afbetaling, rood staan bij de bank en creditcards. Door al deze leningen samen te voegen bespaar je maandelijks een hoop geld. Helaas vergeten veel consumenten om eens wat dieper over openstaande leningen na te denken. Simpelweg omdat een postorder of creditcard niet als lening gezien wordt. Terwijl je hier wel een ontzettend hoge rente over betaalt.

Lening oversluiten en bijlenen
Door de coronacrisis lopen veel werknemers en ondernemers extra geld mis. Bijvoorbeeld in de vorm van een bonus of doordat de omzet daalt. Hierdoor kan er behoefte zijn aan wat financiële ruimte. Bij een lening oversluiten is het vaak ook mogelijk om gelijk wat bij te lenen. Een en ander is wel afhankelijk van het inkomen en de woonsituatie.

Twee mensen met een inkomen kunnen meer lenen dan één. Bij het berekenen van het maximale leenbedrag is het daarom altijd goed om eens het inkomen van de partner mee te nemen. En natuurlijk samen te beslissen over het oversluiten van een lening.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

2 × 2 =