Wanneer het tijd is om je bedrijf te verkopen, moet je met heel wat zaken rekening houden. Je wilt de best mogelijke prijs voor je bedrijf krijgen, maar je moet je ook bewust zijn van de mogelijke valkuilen die zich bij een verkoop kunnen voordoen. Hier is alles wat je moet weten over het verkopen van een bedrijf.

Waarom je bedrijf verkopen?
De meest voorkomende reden waarom mensen hun bedrijf verkopen is pensionering. Andere redenen kunnen gezondheidsproblemen zijn, een burn-out of de wens om andere interesses na te streven.

Wanneer je bedrijf verkopen?
Er is geen perfect moment om je bedrijf te verkopen, maar er zijn bepaalde momenten waarop het voordeliger kan zijn. Als je bedrijf het bijvoorbeeld goed doet en winstgevend is, kun je er misschien een hogere prijs voor krijgen. Aan de andere kant, als je bedrijf het niet goed doet, wil je het misschien liever eerder dan later verkopen.

Het proces
De volgende stappen maken deel uit van het verkoopproces.

De bedrijfswaarde
Allereerst moet je de waarde van je bedrijf bepalen. Dit kan worden gedaan door het inhuren van een professionele taxateur of bedrijfsmakelaar. Zij zullen rekening houden met factoren zoals omzet, winstgevendheid en groeipotentieel.

Kopers vinden
Zodra je een idee hebt van wat je bedrijf waard is, moet je op zoek gaan naar potentiële kopers. Dit kan worden gedaan door middel van online advertenties, mond-tot-mondreclame of het inhuren van een makelaar.

Onderhandelen
Zodra je een koper heeft gevonden, is het tijd om te gaan onderhandelen. Je zult het eens moeten worden over de prijs en andere voorwaarden van de verkoop. Dit is waar het hebben van een professionele onderhandelaar nuttig kan zijn. Hij of zij kan je helpen de best mogelijke prijs voor je bedrijf te krijgen.

Het sluiten van de deal
Zodra je een overeenkomst met de koper hebt bereikt, is het tijd om de deal te sluiten. Dit is het moment waarop de eigendomsoverdracht plaatsvindt en je de betaling voor je bedrijf ontvangt.

Een bedrijf verkopen kan een complex proces zijn, maar als je goed voorbereid bent en een goed begrip hebt van wat er bij komt kijken, kan het een succesvol proces worden. Zorg ervoor dat je je onderzoek doet en professionals inhuurt om je te helpen bij dit proces.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in