Home Nieuws Is het stemmen voor visueel gehandicapten geregeld in Tholen?

Is het stemmen voor visueel gehandicapten geregeld in Tholen?

653
0

Visueel gehandicapten vinden verkiezingen te ontoegankelijk

Verkiezingen zijn nog altijd te slecht toegankelijk voor blinden en slechtzienden, vindt een aanzienlijk deel van deze groep. In een peiling over de Tweede Kamerverkiezingen die in maart van dit jaar werden gehouden, geven vier op de tien ondervraagden aan die als ‘niet toegankelijk’ te hebben ervaren. Een ongeveer even grote groep vond de stembusgang wel toegankelijk, de overige 16 procent antwoordde ‘neutraal’.

Visuele beperking
De peiling werd gehouden door Kennis Over Zien, het kennisprogramma van diverse organisaties die zich met visuele beperkingen bezighouden, zoals de Oogvereniging en Bartiméus. In totaal deden daar 218 mensen uit de doelgroep aan mee.

Kandidatenlijst
Het meest negatief oordelen de ondervraagden over de kandidatenlijst: die is volgens 60 procent niet, of zelfs ‘helemaal niet’ toegankelijk. Ook de stempas wordt als ontoegankelijk bestempeld door 45 procent. Over informatie van politieke partijen en online kieswijzers zijn de meeste ondervraagde blinden en slechtzienden meer te spreken. Dat geldt ook voor de toegankelijkheid van stemlokalen: die is volgens 58 procent goed en 19 procent is er neutraal over. De overige 23 procent vindt dat ook daar de toegankelijkheid niet op orde is.

Stemmal
Tijdens de Tweede Kamerverkiezingen konden mensen met visuele beperkingen in 49 gemeenten gebruikmaken van een zogeheten stemmal. Dat is een mal met voelbare cijfers en braille waar het stembiljet door een medewerkers van het stembureau in wordt gelegd. Via een koptelefoon krijgt de kiezer te horen welke partijen en kandidaten op de lijsten staan. Die kan hij of zij dan door de mal te voelen opzoeken.

Komende verkiezingen
Volgens een overzicht van de Oogvereniging zijn bij de aankomende gemeenteraadsverkiezingen, op 16 maart, in 41 gemeenten stemmallen te gebruiken. Dat zijn er dus minder dan bij de laatste landelijke verkiezingen.

Digitaal stemmen
De meeste ondervraagden zouden een voorkeur hebben voor digitaal stemmen, maar dat is vanwege zorgen over de digitale veiligheid geen optie in het huidige kiesstelsel. (ANP)

De redactie van Omroep Tholen wil graag inzicht krijgen hoe de visueel gehandicapten in de gemeente Tholen hier over denken.

Vult u svp onderstaande poll in voor 15 januari 2022. Bij voorbaat dank voor uw medewerking.

Is het stemmen voor visueel gehandicapten geregeld in Tholen?

  • Nee, dat is (helemaal) niet geregeld. (50%, 1 Stemmen)
  • Ja, maar het zou beter geregeld moeten zijn. (0%, 0 Stemmen)
  • Ja, dat is goed geregeld. (50%, 1 Stemmen)

Totaal aantal stemmers: 2

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

zeven − zes =