Dinsdag 28 november publiceert het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) een enquête waaruit blijkt dat circa 40 procent van de Zeeuwen extra kerncentrales ziet zitten. Dat is een aanzienlijk verschil met de enquête van Kieskompas, die twee weken geleden is gepubliceerd. Daaruit kwam naar voren dat 63 procent van de Zeeuwen voorstander is van nieuwe kerncentrales.

Stel, je bent een politicus of Zeeuw en je wil graag de mening van de Zeeuwen over de geplande kerncentrales weten. Wat moet je dan concluderen uit deze twee sterk uiteenlopende enquêtes? Lees hier de vergelijking.

Het CBS heeft zijn representatieve onderzoek gehouden in de periode februari/april van dit jaar, onder 401 Zeeuwen, en nu pas gepubliceerd. Terwijl de Kieskompas-enquête, met de veel positievere uitslag voor extra kerncentrales, gebaseerd is op 7.502 Zeeuwen, eveneens gewogen naar geslacht, opleiding en leeftijd, en in de afgelopen maand is gehouden. Dat is dus een recenter en groter onderzoek.
Er zijn meer verschillen. De Kieskompas-enquête heeft maar twee vragen gesteld: ben je voor of tegen de bouw van meer kerncentrales en ook: ben je voor of tegen meer windmolenparken op land? Andere energie-opties kwamen niet aan de orde.

CBS gaat verder
Terwijl het CBS verder is gegaan in zijn vragen. Die heeft een hele serie vragen gesteld over alle mogelijke energievormen waarvan Nederland in de toekomst zou kunnen profiteren of juist niet.
Vervolgens blijkt uit de CBS-enquête dat de ontwikkeling van zonne-energie het populairst is van allemaal, ook in Zeeland waar 74 procent voorstander is van meer zonnepanelen. In andere provincies is het cijfer nog hoger.

Naar zonnepanelen heeft de Kieskompas-enquête niet gevraagd. En voor wat betreft de eventuele kerncentrales is door het CBS niet alleen gevraagd naar of je voor- of tegenstander bent van nieuwe exemplaren, maar ook wat de mensen vinden van de huidige hoeveelheid kernenergie.
Uit de antwoorden blijkt dat 24 procent van de Zeeuwen zegt dat ze evenveel kernenergie wil hebben als nu, niet meer, maar ook niet minder. Dat is het hoogste percentage van Nederland. Ook de Zeeuwse 40 procent voorstanders van extra centrales is het hoogste van ons land.

Zeeuwen pro-kernenergie
Het enige wat de twijfelende politicus nu nog kan doen is die twee laatste percentages bij elkaar optellen. Dan kan deze in elk geval concluderen dat de Zeeuwen meer pro-kernenergie zijn dan de mensen in andere provincies, namelijk 64 procent pro (CBS) of 63 procent pro (Kieskompas). Zo hoog komt geen enkele andere provincie.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in