Home Nieuws Ingekomen schriftelijke vragen fractie SGP inzake onrust zeegroenten snijden

Ingekomen schriftelijke vragen fractie SGP inzake onrust zeegroenten snijden

515
1

In de Eendrachtbode van 7 juli werd geschreven over de aankondiging van Het Zeeuwse Landschap, Staatsbosbeheer en de provincie Zeeland dat het snijden van zeegroenten op de plekken waar dat nu nog mag, niet meer wordt toegestaan.
In de Eendrachtbode van 14 juli staan een aantal reacties op deze aankondiging, waarvan de teneur is dat men grote twijfels heeft bij het zogenaamde verstorende effect van het snijden van zeegroenten op natuur en vogelpopulaties. Onze fractie heeft vergelijkbare signalen gekregen. Vanuit dit perspectief lijkt het aangekondigd besluit van provincie en natuurorganisaties nogal rigoureus en weinig rekening houdend met eeuwenoude lokale tradities.

Daarom stelt de fractie van de SGP de volgende vragen aan het college van B&W:

 1. Wat is de visie van het college t.a.v. het aangekondigd besluit van natuurorganisaties Het Zeeuwse Landschap en Staatsbosbeheer en Provincie Zeeland om het snijden van zeegroenten op de schorren van Anna Jacobapolder en Sint Annaland over vier jaar te verbieden, en het aantal vergunningen in de tussentijd af te bouwen?
 2. Hoe beoordeelt het college de stellingname van natuurorganisaties dat de fysieke aanwezigheid van mensen op de schorren leidt tot een verslechterende vogelstand?
 3. Is het college het met onze fractie eens dat behalve het belang van natuurbescherming ook het belang van het instandhouden van de oude traditie van het zeegroenten snijden nadrukkelijk mee dient te wegen in de discussie over hoe de schorren beschermd én toegankelijk gehouden kunnen worden?
  Waarom wel/niet?
 4. Is het college bereid zich in de provincie en in overleg met natuurorganisaties in te spannen voor het (onder voorwaarden) toegankelijk houden van de schorren in onze
  gemeente en het instandhouden van de Thoolse traditie van het snijden van een maal zeekraal of lamsoor?

1 reactie

 1. Wat een belachelijk besluit om geen zee groenten meer te snijden, maar wel de natte laarzen
  tochten door te laten gaan op de slikken, met tientallen mensen in de natuurgebieden, dat
  moeten ze verbieden, dan kijken ze maar vanaf de dijken.

Laat een reactie achter

Vul alstublieft uw commentaar in!
Vul hier uw naam in

10 + 9 =